Belföld

Mesterházy Ernő miatt nem lesz MDF-SZDSZ-fúzió?

A Magyar Hírlap értesülése szerint felvetődött az MDF vezetésében, hogy az előzetes letartóztatásba került Mesterházy Ernő miatt kifarolnak az SZDSZ-szel kötendő szövetségből. A Népszabadság szerint is megzavarhatja az MDF és az SZDSZ választási megállapodását az ügy. Az MDF cáfol.

A Magyar Hírlap pénteki száma ismerteti, hogy Mesterházy volt Demszky Gábor főpolgármester legfőbb támasza, főtanácsadója, és neki köszönhetően jutott az SZDSZ elnöki posztjára Retkes Attila, mi több, a főtanácsadótól származik az MDF–SZDSZ választási szövetség ötlete is.

“Nagyon kínos” – fogalmazott a lap egyik MDF-es informátora a BKV-botrányba keveredő Mesterházyról. Az MDF-ben azért aggódnak, mert az SZDSZ újabb korrupciós ügye magával ránthatja a Fórumot is.

A napilap azt állítja: a legfőbb gondot most az jelenti, hogy Mesterházy üzleti kapcsolatain keresztül a kampány finanszírozásából is nagyban kivette volna a részét. A pánik emellett azért is lett úrrá a két párton, mert az SZDSZ jelenlegi vezető politikusainak mindegyike Mesterházy csapatába tartozik, így már azt sem zárják ki, hogy a dominók tovább dőlnek majd.

A Népszabadság ugyancsak arról ír, hogy SZDSZ-es forrásaik szerint kérdéses: Mesterházy Ernő kiesése után miért érné meg a közös választási szereplés a pártnak.

Makay Zsolt, az MDF választmányi elnöke úgy nyilatkozott a lapnak, hogy Mesterházy Ernő nem volt résztvevője egyetlen hivatalos tárgyalásnak sem, amely az MDF és az SZDSZ választási együttműködéséről szólt, és “nincs köze a kampánypénzekhez sem”.

Arra, hogy a kiszivárgott hírek szerint az SZDSZ 300 millió forinttal járulna hozzá a közös kampánykasszához, Makay nem tudott válaszolni, mint mondta, a kampánypénzek kezelése nem az ő hatásköre.

Az MDF cáfol

Az MTI azzal összefüggésben kereste meg az MDF-es politikust, hogy
pénteken a Népszabadság és a Magyar Hírlap is arról írt, megzavarhatja
az MDF és az SZDSZ választási megállapodását a főpolgármesteri
főtanácsadó őrizetbe vétele a BKV-botrány kapcsán.

Mesterházy Ernő személye semmilyen szintű szerepet nem játszik az MDF és az SZDSZ közötti tárgyalásokban – jelentette ki Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője pénteken az MTI kérdésére. Az MDF elnöke az SZDSZ elnökével tárgyal a választási együttműködésről, a két párt megfelelő választmányának elnökei pedig egymással folytatnak megbeszéléseket.

Kerék-Bárczy Szabolcs közölte: minden, Mesterházy Ernővel kapcsolatos kérdést a városházánál kell feltenni, mert az MDF tudomása szerint ott tölt be tanácsadói szerepet. Mesterházy Ernő személye semmilyen szintű szerepet nem játszik a két párt közötti tárgyalásokban – szögezte le az MDF szóvivője.

Mesterházy Ernőt szerdán hűtlen kezeléssel gyanúsította meg és őrizetbe vette a rendőrség. Azzal gyanúsítják: szándékosan rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik