Belföld

A választás menetrendje az fn.hu-n

Sólyom László múlt pénteki bejelentése óta hivatalosan is kampány van. A magyar választási törvények pontosan szabályozzák a választással kapcsolatos határidőket: mettől meddig tart a kampány, meddig lehet ajánlószelvényeket gyűjteni, és a voksolástól számított hányadik napon hirdetik ki a hivatalos végeredményt. Az fn.hu a fontosabb dátumokat gyűjtötte csokorba.

Sólyom László január 22-én, pénteken jelentette be, hogy 2010. április 11-ére tűzi ki az országgyűlési választások első fordulóját. A törvény szerint legkésőbb a szavazás előtt 72 nappal be kell jelentenie a dátumot, az elnök 79 napot hagyott rá.

Az időpont bejelentése azért is különösen fontos, mert ekkor kezdődik el a hivatalos kampány időszaka. A választási szervek ekkor állítják össze a névjegyzéket, amely alapján kézbesítik a kopogtatócédulákat. A választói névjegyzékbe történt felvételről február 12-ig mindenkit értesíteni kell. A lista egyébként február 10. és 17. között megtekinthető az adott polgármesteri hivatalban.

Az ajánlószelvények begyűjtését a szavazás előtti 23. napon (2010-ben ez március 19-e, péntek) be kell fejezni, és a 19. napon (2010. március 23-a, kedd) be kell jelenteni a jelölteket. Ekkor a médiának egyszeri bemutatkozási lehetőséget kell ingyen biztosítania. (A jelöléshez legalább 750 választópolgár érvényes ajánlása szükséges).

Mód van arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerint illetékes szavazókörben adja le voksát. A szavazás napján lakóhelyétől távol lévő választópolgár belföldön igazolással, külföldön a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain adhatja le szavazatát. Igazolás kiadását ajánlott levélben 2010. április 6-ig, személyesen vagy meghatalmazott útján 2010. április 9-én 16.00 óráig kell kérni a lakóhely szerint illetékes jegyzőtől.

A választás kronológiája (Kép: Rédley Tamás/fn)

A választás kronológiája (Kép: Rédley Tamás/fn)

Külképviseleti szavazás

2010-ben először lesz mód országgyűlési választáson külképviseleti szavazásra (a 2009. június 7-i EP-választáson már voksolhattunk külföldön). A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok a külképviseleteken és főkonzulátusokon szavazhatnak akkor, ha előzőleg kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleti névjegyzékbe vételt a 2010. március 19. 16 óráig kérheti a választópolgár személyesen vagy meghatalmazottja útján a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől (a település jegyzőjétől). A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően meggondolhatja magát, ám ezt szintén március 19-ig jelezni kell.

Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, akkor ugyanis azzal egyidejűleg törlik a lakóhelye szerinti névjegyzékből, hogy ne szavazhasson két helyen.

Kampánycsend és eredmény

A voksolást megelőző péntek (2010. április 9., majd 2010. április 23.) 24 órától a szavazás napján (2010. április 11., illetve ahol tartanak második fordulót, ott 2010. április 25.) 19 óráig kampánycsend van érvényben. (Az első szavazást követő 14. napon kell megtartani a második fordulót azokban a kerületekben, ahol elsőre nem született eredmény.) A voksolást követő nyolcadik nap (azaz 2010. május 3-án) hirdetik ki a hivatalos eredményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik