Belföld

A Fidesz elszámoltat a kormány tájékoztató kampányáról

A Fidesz kormányra kerülése esetén el fogja számoltatni az illetékeseket a hétfőn indult kormányzati lakossági tájékoztató kampányról is, amelyet az ellenzéki párt jogellenes kampányfinanszírozásnak és hazugságpropagandának tart.

Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: olyan kampányt folytat a kormány, amely egészen biztosan bele fog csúszni a hivatalos választási kampányba, mivel Sólyom László köztársasági elnöknek január végéig ki kell írnia a választásokat.

Szerinte a hétfőn induló és két hetesre tervezett kormányzati kampány durván jogellenes módon sérti meg a kampányfinanszírozásra vonatkozó büntetőjogi és egyéb szabályokat.

A múlt héten szintén kifogásolta, hogy burkolt és tiltott párt- és kampányfinanszírozásra készül a kormány például azzal, hogy a választási időszakban 300 millió forintot költene az uniós forrásokból megvalósult beruházások bemutatására.

Kifogásait akkor egyrészt a Miniszterelnöki Hivatal bruttó 200 millió forintos kommunikációs kampányainak megszervezésére és lebonyolítására kiírt, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzéssel kapcsolatban fogalmazta meg. A másik, általa bírált ügyet a Magyar Nemzetben megjelentek alapján ismertette: eszerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül az uniós forrásokból megvalósuló beruházásokkal kapcsolatban – az uniós polgárok pénzéből – 300 millió forintot akar elkölteni a kormány a választási időszakban annak bemutatására, hogy “minden szép és jó”.

Szollár Domokos kormányszóvivő vasárnap közölte az MTI-vel: kéthetes lakossági tájékoztató sorozatot indít hétfőn a kormány, hogy annak segítségével az emberek megismerhessék azokat a mindennapi életüket is érintő intézkedéseket, amelyekről a válságkezelő-kormány az elmúlt közel egy évben döntött. Az intézkedéseket és új esélyeket bemutató sorozat január 18-tól január 31-ig tart, annak összköltsége mintegy nettó 94 millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik