Belföld

H1N1: meghalt egy orvos Nagykanizsán

Egy 59 éves doktornő hunyt el szombaton a nagykanizsai kórház intenzív osztályán, ahol a H1N1 vírus fertőzésének gyanújával kezelték - közölte vasárnap az osztály ügyeletes orvosa. Az intézmény főigazgatója hangsúlyozta: az utóbbi hetekben az osztályon elhunyt négy beteg közül eddig csak egynél igazolódott a H1N1 vírus fertőzése.

Peszleg Norbert, az intenzív osztály orvosa elmondta: a szombaton elhunyt asszonyt 18 napig ápolták lélegeztető gépre kapcsolva. Hozzátette, hogy a doktornő sem kapott védőoltást az újinfluenza vírusa ellen.

A nagykanizsai egészségügyi intézményben alig három hét alatt összesen négy beteg halt bele a feltételezhetően influenza által okozott szövődményekbe, bár nem minden esetben igazolódott a H1N1 fertőzés gyanúja. Egyik elhunyt sem kapott védőoltást.

Bátorfi József, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója hangsúlyozta: a kórházban elhunyt betegek közül eddig csak egynél igazolódott az újinfluenza fertőzése. Rajta kívül egy, az intenzív osztályon hét hete kezelt 53 éves asszony – korábbi közlés szerint egy tanárnő – szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, de ő már gyógyulófélben van. További négy beteg pedig gyógyultan távozott a kórházból.

A főigazgató kiemelte: a másik három elhunyt esetében nem igazolódott a H1N1-fertőzés, jóllehet a klinikai tünetek erre utalnak, azonban a szerológiai vizsgálatok ezt még nem támasztották alá.

Ennek ellenére minden gyanús beteget antivirális készítményekkel kezelnek, mintha betegségét a H1N1 vírus okozta volna. Ezekre az esetekre kiemelt figyelmet fordítanak az intenzív osztályon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik