Belföld

Nehéz bejutni Szlovákiába

Az új szlovákiai útdíjrendszer miatt még legalább két hétig hosszabb várakozásra kell számítaniuk a kamionosoknak a határon. Délutánra másfél-két kilométernyi kamionsor alakult ki a rajkai átkelő magyar oldalán.

A rendszerhez való csatlakozáshoz szükséges elektronikus eszköz beszerzése 20-30 percet igényel, feltéve, hogy nem bonyolítja nyelvi nehézség a procedúrát. Ráadásul már a határátkelő szlovákiai oldalán felállítottak egy, a belépést regisztráló műszert, így a járművezetők inkább Magyarországon állnak le a doboz beszerzésének idejére.

Az átkelést azzal próbálják gyorsítani, hogy a műszerrel már rendelkező kocsikat előreengedik a személyforgalmat bonyolító sávban – mondta Perjámosi István alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság autópálya-alosztályának vezetője.

Hivatalosan január elsején kezdett működni Szlovákiában a Sky Toll nevű társaság rendszere, amelyhez a hétfői első munkanapon 66 453 tehergépkocsit csatlakozott. A magyar mellett a cseh határon, Most u Jablunkova átkelőnél is több kilométeres kamionsor alakult ki részben az elektronikus útdíj bevezetése miatt. Kedd reggeli hírek arról szóltak, hogy mindkét helyen problémák vannak a fedélzeti műszerek beszerzésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik