Belföld

MSZP: a Fidesz “kettős beszédet alkalmaz” H1N1-ügyben

A Fidesz egyes politikusainak "hisztériát gerjesztő nyilatkozatai" elriasztják az embereket a H1N1 vírus elleni védőoltástól, pedig várhatóan januárban megérkezik a járvány második hulláma - véli Nyakó István MSZP-szóvivő.

A szóvivő szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Fidesz “kettős beszédet alkalmaz” az új típusú influenzával kapcsolatban: míg politikusainak egy része az oltásra ösztönzi az embereket, addig mások – mint például Pesti Imre – elriasztják őket.

Nyakó István úgy fogalmazott: összeesküvés-elméleteket állítanak fel például az Omninvesttel, a vakcina gyártójával kapcsolatban, így lehet politikai nyereségvágyból becsapni az embereket. Ez pedig “járványügyi terrorizmus”, ami emberek életébe kerülhet – tette hozzá.

Budai Bernadett, a párt másik szóvivője, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón, elmondta, hogy egyre kevesebb az oltást igénylők száma: míg az 50. héten 45 ezren jelentkeztek orvosnál, addig az 51. héten “csak” 36 ezren, ami 20 százalékos csökkenést jelent.Ma nagyjából 27 százalékos az átoltottság országosan, ami elmarad attól, amire a magyar járványügyi rendszer képes volna; 6 millió darab oltóanyag készült és ebből 4 millió ingyenesen beadható – mondta a szóvivő.

Egyébként a felmérések szerint az ország keleti felében, s azon belül is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legalacsonyabb az átoltottság, míg a nyugati országrészben és Budapesten a legmagasabb.

A fővárosi helyzet jól tükrözi az országosat, hiszen Budapest “gazdagabb” kerületeiben, így az I., a II. és a XII., oltatták be magukat a legtöbben, míg a többi kerület ezektől elmarad – tájékoztatott Budai Bernadett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik