Belföld

H1N1: több mint 11 ezer halott

Immár meghaladja a 11 500-at szerte a világon a bizonyíthatóan újinfluenzában elhunyt betegek száma - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO legfrissebb, december 20-i állapotot tükröző összesítése szerint a H1N1-es vírus okozta betegség legkevesebb 11 516 halálos áldozatot követelt azóta, hogy áprilisban megjelent.

A jelentés külön megemlíti – Montenegróval együtt – Magyarországot; a világszervezet szerint Kelet- és Közép-Európában ebben a két országban nem érte még el tetőpontját a járvány, vagyis a megbetegedések száma várhatóan továbbra is emelkedni fog.

A WHO megállapítása szerint a régió négy országában – Szerbiában, Ukrajnában, Grúziában és Törökországban – a korábbi tetőpont után ismét növekszik a fertőzöttek száma. A Magyarországgal szomszédos országok közül Ausztriában, Szlovákiában és Horvátországban lassul a betegség terjedése.

Az influenzaszerű megbetegedések Európa 33 országában a 14 éven aluliakat sújtják a leginkább; 15 országban a 4 éven aluliak korcsoportjában, másik 18 országban az 5-14 év közöttiek körében a legmagasabb a betegek aránya.

A WHO szerint a járvány az elmúlt időszakban tetőzött Nyugat-Európában és Észak-Amerikában, míg a Távol-Keleten csökkent a terjedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik