Belföld

H1N1: még nincs vége

Csökkent ugyan az influenzaszerű megbetegedések száma az elmúlt héten, februárban azonban a járvány újabb hulláma éri el Magyarországot. A H1N1 miatt eddig 45-en haltak meg, többségük nem volt beoltva és nem tartozott semmilyen kockázati csoportba.

A hideg mellett a több mint két és félmillió beadott oltással is magyarázta Székely Tamás, hogy a járvány kitörése óta a múlt héten először fordultak kevesebben orvoshoz magas láz és köhögés miatt. Bár az átoltottság Magyarországon jóval magasabb, mint a szomszédos országokban, az egészségügyi miniszter szerint még mindig nagy veszélynek vannak kitéve, akik nem védettek.

A tárca vezetője év végi sajtótájékoztatóján arra kérte az oltás ellenzőit, hogy legalább a szeretet ünnepe előtt hagyjanak fel az ellenkampánnyal.

Biztonságos a vakcina

A H1N1 elleni vakcina miatt mindössze 249 panasz érkezett, ami ha a beoltottak számát nézzük kevesebb mint egy ezrelék.

A szakemberek szerint az, hogy valakinek az oltás után esetleg fáj a feje vagy hőemelkedése van természetes. Szepezdi Zsuzsanna, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója elmondta, hogy biztonságos a magyar vakcina, az eddig beérkezett kifogások nem bizonyítják, hogy komoly mellékhatása lenne az oltóanyagnak.

Napi 3000 oltás

Az országban november közepétől működő 204 oltóponton 80 ezer oltást végeztek el. Ez azt jelenti, hogy átlagosan napi háromezer ember kapta meg az újinfluenza elleni védettséget.

A mai nappal 160 oltópontot bezárnak, így jövőre csak 40 helyen foglalkoznak majd kifejezetten csak a H1N1 oltásával.
Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy eddig 500 ezer ember kapta el az újinfluenzát.

A járvány azonban addig tart, amíg a lakosság 70 százaléka így vagy úgy át nem esik a fertőzésen. Falus Ferenc szerint ez azt jelenti, hogy még legalább 4 millió potenciális jelöltje van a vírusnak.

Az ÁNTSZ vezetője úgy véli, a járvány második hulláma február végén lehet, a harmadik nagyobb hullámot pedig jövő decemberre várják az orvosok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik