Belföld

Exportálni kezdett az Omninvest

Legyártottak hatmillió vakcinát, így kezdhetik az exportot. A külföldieknek egy-egy vakcina a többszörösébe kerül majd.

Hazai vállalásának maradéktalan teljesítése után, december elején megkezdte a H1N1 vírus elleni vakcina exportját az Omninvest Kft. – közölte a cég szóvivője az MTI-vel. A külföldi vevők az itthoni, adagonkénti ár többszörösét fizetik az oltóanyagért.

Németh Zsolt elmondta, hogy a kormányzati megállapodás szerint az utolsó darabig legyártották a 6 millió adag pandémiás oltóanyagot, így szabaddá vált az út a külföldi értékesítés előtt. Hozzátette: legalább 60-80 ország érdeklődik a Pilisborosjenőn előállított oltóanyag iránt, s legalább ötvenszer annyi vakcinát adhatnának el külföldön, mint amennyit a kapacitásuk “elbír”.

Arra a kérdésre, hogy mikor indították útnak az első, határon túlra menő szállítmányt, s jelenleg hány országnak adnak el az újinfluenza elleni vakcinából, Németh Zsolt nem kívánt pontosan válaszolni, csak annyit árult el: december eleje óta exportálnak. A külföldi partnerekről üzleti érdekre hivatkozva nem beszélt, ám megismételte korábbi nyilatkozatának azon részletét, miszerint csakis az Európai Unión kívüli célpontok jöhetnek szóba (leginkább a harmadik világ).

A szóvivő kifejtette: míg Magyarországon egy-egy dózis H1N1 vírus elleni vakcináért 4 eurót kapott az Omninvest, addig külföldön ennek az árnak a többszörösét fizetik, ami nemcsak anyagi, hanem erkölcsi elismerése is a magyar oltóanyagnak. Németh Zsolt közlése szerint a vakcina exportbevételeiről mindenki pontosabb képet kaphat a negyedév végén, amikor nyilvánosságra kerül, hogy az Omninvest milyen összeget utal át a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) számlájára. Mivel az államtól 2 milliárd forintot kaptak kutatás-fejlesztés céljára, a megállapodás szerint akkor, ha technológiát vagy készterméket adnak el külföldre, a bevétel 10 százalékát az NKTH-nak kell átutalniuk – fűzte hozzá a szóvivő.

Az Omninvest már korábban leállt a szezonális influenza elleni vakcina gyártásával, miután teljesítette az 1 millió 700 ezer adagos állami megrendelést (ebből 1 millió 300 ezer ampullát térítésmentesen használtak fel az orvosok, a többi patikai forgalomba került). Ez egyben azt is jelenti, hogy a “hagyományos” influenza elleni oltóanyag exportját is leállították, s megkezdték a felkészülést a következő szezonban alkalmazható szezonális vakcina gyártására – közölte Németh Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik