Belföld

Spórolás ellen sztrájkolhat a BKV

Sztrájkot tervez a BKV, mert úgy látják, hogy megoldatlan az anyagi helyzetük. Az idei tervben 24 milliárd forintos, a jövő éviben pedig már 26 milliárdos hiányt jeleznek előre.
Ha a következő Bajnai-Demszky találkozón nem születik megállapodás a BKV anyagi helyzetének megoldására, akkor a szakszervezetek konkrét lépésekre szánják el magukat és akár sztrájkba is léphetnek a dolgozók – mondta Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének alelnöke.

Nonszensznek tartja, hogy bérstoppal és a kollektív szerződésbe foglalt juttatások megvonásával akarnak spórolni, mert az idei tervben 24 milliárd forintos, a jövő éviben pedig már 26 milliárdos hiányt jeleznek előre. Szerinte a politika szereplői a BKV-t eszközként használják arra, hogy egymásra mutogassanak és nem akarják megtalálni a megoldást.

Gulyás Attila, a szervezet elnöke elmondta: tarthatatlan a kialakult állapot. Öt éve ugyanannyit, 13 milliárd forintot költ a cég a karbantartásra és kétszer annyit kell várni a járművek javítására, ezért több a meghibásodás. “A fizika és a mechanika törvényeit nem lehet fölülírni, a BKV-dolgozói sok mindenre képesek, de csodára nem” – hangoztatta.

Ha a kormány 30 milliárdnál kevesebbet ad a BKV-nak, akkor csak a kormányváltás időszakáig tudná a cég biztosítani a működést. Ebben az esetben a régi kormány már nem, az új pedig még nem tudna döntéseket hozni – hangsúlyozta Gulyás Attila.

Bajnai Gordon miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester-helyettes november 25-én tárgyalt a BKV finanszírozási problémáinak lehetséges megoldásairól. A megbeszélésen a miniszterelnök jelezte, hogy a kormány
– a fővárossal együtt – a jövő év januárjától is meg fogja oldani a budapesti tömegközlekedés finanszírozását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik