Belföld

Lemondott Draskovics

Lemondott Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, miután megítélése szerint az általa vállalt szakmai munkát elvégezte. Bajnai Gordon sajnálattal elfogadta döntését, így a Gyurcsány-korszak jolly jokere távozik a kormányból.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter közölte, hogy lemond miniszteri tisztségéről. Döntését azzal idokolta, hogy “az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét munkatársaival együtt sikerrel elvégezték, a következő időszak pedig sokkal inkább a pártpolitikáról, mint a szakmai munkáról szól majd”.

A miniszterelnök “sajnálattal, de elfogadta” a lemondást. “Draskovics Tibornak köszönöm mindazt a munkát, amelyet minisztersége
alatt az ország közbiztonságának megerősítéséért tett, a mindennapok
biztonságának fenntartásában elért” – mondta Bajnai Gordon.

Bajnai sikeresnek tartja Draskovicsot

A miniszterelnök véleménye szerint a felügyelete alá tartozó rendőrség hatékonyan lépett fel a szélsőséges szervezetek ellen, sikeresen indította be a Rend és Biztonság programot, amelynek része a közbiztonság további erősítése, a rendőrség állományának bővítése és a településőri rendszer kialakítása.

A Draskovics Tibor vezette Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium jogalkotási munkájának köszönhetően hatékonyabbá vált az állami közigazgatás – olvasható a közleményben.

Bajnai Gordon szerint az igazságügyi tárca vezetője miniszterként sikeresen vitte véghez a büntető törvénykönyv szükséges szigorítását a többség szabadságjogainak védelmében, és a polgári törvénykönyv módosításait, amely korszerű elemeivel tovább erősítette a modern magyar jogrendet.

Még idén decemberben távozik a kormányból Draskovics Tibor – közölte az Igazságügyi és rendészeti tárca.

Már van új állása?

Az Index információi szerint Drakovics a döntést már már kiváló állásajánlattal a zsebében hozta meg. A miniszter januártól a PricewaterhouseCoopersnál folytathatja pályafutását.

A Big4 közé tartozó adótanácsadó és könyvvizsgáló cég nem kommentálta a lap értesülését, de megerősítheti, hogy Draskovics átlépéséről már két éve is felröppentek hírek.

Fidesz: a kormánynak is követnie kéne

Draskovics ügyei

Ha bővebben érdekli, milyen botrányok kísérték Draskovics Tibor miniszterségeit, kattintson!

“Végigtekintve Draskovics botránykrónikáján, bőven itt volt az ideje távozásának. Ugyanakkor az egész Gyurcsány-Bajnai kormánynak már régen ugyanezt kellett volna tennie. Távozásukkal újabb öt hónapnyi kilátástalan vergődést spórolhatna meg Magyarország” – reagált a hírre lapunkhoz eljuttatott közleményében Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője.

MDF: az igazságügyi miniszter fogyóeszköz

Az MDF szerint az, hogy az igazságügyi miniszter “fogyóeszköz” egy kormányban, azt mutatja, hogy súlyos szervezeti és szerkezeti problémák is terhelik a rendszert. Így reagált Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese szerdán Draskovics Tibor lemondásának hírére.

Az MDF-es politikus közleményében úgy fogalmaz, a miniszter lemondása alátámasztja azt, amit az MDF 2006 óta hangoztat: nem vagy nehezen összeegyeztethető, hogy valaki egyszerre a jogalkotás felelőse és a rendészeti szervek képviselője a kormányban.

Meglepő hír

Lapunk megkereste az alkotmányügyi és igazságügyi bizottság több tagját is, akik nagyrészt lapunktól értesültek a miniszter lemondásáról. Csákabonyi Balázs, a bizottság egyik szocialista delegáltja lapunk kérdésére azt mondta: nem akar találgatni, nem tudja, miért mondott le. Hozzátette: az elmúlt időszakban nem sejtette, hogy ilyen gondolatok foglalkoztatják a minisztert, értetlenül áll döntése előtt, nem számított rá.

“Lelkiismeretesen és nagy hozzáértéssel végezte a munkáját. A közjogi munkacsoportot bevonta a törvény-előkészítésbe, jó munkakapcsolat alakult ki közöttünk” – fogalmazott Csákabonyi Balázs.

Csiha Judit, az igazságügyi bizottság elnöke lapunk megkeresésére nem kívánta kommentálni a hírt.

draskovics tibor

Draskovics Tibor 1955-ben született, jogász, politikus. A budapesti Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE Jogtudományi Karán szerzett diplomát 1979-ben. Diplomázás után a Pénzügyminisztériumban dolgozott különböző beosztásokban. 1988-ban a jogi főosztály vezetőjévé nevezték ki. A rendszerváltás után helyettes államtitkár, valamint a privatizációs kormánybizottság tagja volt. 1991-ben megvált posztjától. 1991 és 1992 között az Arthur Andersen amerikai könyvvizsgáló cég adótanácsadási igazgatója volt, majd a Concordia Biztosítási Bróker Kft. brókercég vezérigazgatója. 1993 és 1994 között rövid ideig ügyvéd. 1994 és 1998 között a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. Egy évvel az Orbán-kormány hatalomra kerülése után, 1999-ben az ABN-AMRO Bank vezérigazgató-helyettese, 2001-ben vezérigazgatója. Az ABN-AMRO Bank és a Kereskedelmi és Hitelbank 2001-es fúziója után a Kereskedelmi és Hitelbank igazgatóságának tagja és a vállalati befektetési és banki üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese volt. 2001 szeptemberében közös megegyezéssel távozott posztjáról. 1994-ben Békesi László akkori pénzügyminiszter alá került mint közigazgatási államtitkár. Ezt a posztot Bokros Lajos és Medgyessy Péter alatt is megtartotta. 2002-ben Medgyessy Péter miniszterelnök kabinetfőnöke, címzetes államtitkári rangban. 2004-ben Medgyessy pénzügyminiszterré nevezte ki. 2005. április 18-án Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felmentette. Nem sokkal felmentése után kinevezték a Magyar Villamos Művek elnökévé. A második Gyurcsány-kormányban a kormányfőnek alárendelt Államreform Bizottság alelnöke és munkájának vezetője kormánybiztosi rangban. Az Államreform Bizottság megszüntetésétől, 2007. július 1-től a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter, e minőségében a Kormány üléseit előkészítő államtitkári értekezlet vezetője. 2008. február 18-ától Takács Albertet váltja az igazságügyi és rendészeti miniszteri poszton, korábbi miniszteri posztja megszűnik, a kormányzati igazgatás összehangolása a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter feladatává vált. A 2009-ben megalakult Bajnai-kormányban is igazságügyi és rendészeti miniszterré nevezték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik