Belföld

H1N1: Az orvost nem lehet felelősségre vonni

Jogászok szerint nem lehet felelősségre vonni azokat az orvosokat, akik nem ajánlják az újinfluenza elleni védőoltást a pácienseknek. Czeizel Endre egy 21 éves terhes nő halála után azt mondta, ha egy orvos nem javasolja a kismamának a vakcinát és később ebből baja származik, akkor az akár foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés is lehet.

Kedd reggel meghalt az a hat hónapos terhes kismama, akit öt napig kezeltek újinfluenzával Budapesten, a Semmelweis Egyetemen. A terhes nő előző nap a magzatát veszítette el a H1N1 miatt. Ő nem kapott védőoltást, a vírus pedig súlyos tüdőgyulladást, majd vese- és szívelégtelenséget okozott.

Az újinfluenza miatt meghalt kismama halálát borzasztónak nevezte az országos tisztiorvos. Falus Ferenc szerint tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható betegséget nem sikerül megelőzni pusztán azért, mert nem védekezünk.

Czeizel Endre részben az orvosokat hibáztatta amiatt, hogy a terhes anyáknak eddig csak a 10 százaléka döntött úgy, hogy beoltatja magát, miközben Svédországban ez az arány több mint 90 százalék. Az orvosprofesszor a TV2-nek azt mondta: ha valaki konkrétan azt javasolja a kismamának, hogy ne kérjen védőoltás, és az később rosszul lesz, azt akár felelőségre is lehetne vonni.

A jogászok vitatják Czeizel Endre kijelentéseit. Kovácsy Zsombor ügyvéd szerint az orvosnak nem tanácsolni, hanem tájékoztatnia kell. Az pedig, hogy valaki mit gondol az oltóanyagról ebben az esetben irreleváns, mivel minden esetben a páciens hozza meg a döntést. Szerinte az, hogy valaki nem javasolja a vakcinát inkább etikai, mintsem jogi kérdés.

Hasonlóan vélekedett a kérdésről Simon Tamás is. A szakjogász szerint ahhoz, hogy jogilag büntetni lehessen az orvosok vakcinaellenes tanácsait, egy foglalkozási szabályt kellene alkotni, amely tiltaná például a lebeszélést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik