Belföld

Katasztrófa lett volna az MSZP-nek a leszavazás

Nem volt meglepetés a költségvetés megszavazása politikai szempontból az FN.hu által megkérdezett szakértők szerint. Az MSZP-nek fel kellett sorakoznia, ha nem akarta saját kormányzóképtelenségének látszatát kelteni, az viszont feltűnő, hogy egyre kevesebb SZDSZ-es sorakozik fel.

A költségvetés megszavazása józan számítás szerint várható volt, aligha állt ugyanis az MSZP érdekében a büdzsé és ezzel a kormány bukása – hangsúlyozta Gyulai Attila. A Political Capital elemzője szerint a költségvetés ebben az értelemben a kormányzóképességről kialakított választói képről szól, nem pusztán a benne foglalt számokról.

Az MSZP-nek meg kellett szavaznia

“Negatív oldalról megközelítve: amennyiben a költségvetés nem megy át, az MSZP azt mutatta volna a választók felé, hogy támogatottságának elolvadása olyan mértékben rendítette meg a pártot, hogy képtelen bármilyen politikai és kormányzati feladatot ellátni, ez pedig nyilvánvalóan a még meglévő szavazók felé is katasztrofális üzenet” – fogalmazott Gyulai Attila.

A politológus úgy látja, ennek ellensúlyozása a minimális követelmény volt a kormánypárttal szemben. “Ehhez képest sokkal kisebb jelentőséget tudott adni a kormány és az MSZP annak a tényezőnek, hogy szakpolitikai szempontból milyen választ ad a költségvetés a válságra, és miben más, miben kedvezőbb a szocialisták válságkezelése a lehetséges alternatíváknál” – emelte ki Gyulai Attila.

Az elemző úgy véli: látható, hogy a kormány és az MSZP kommunikációja a párt legfontosabb szavazói csoportjai felé irányult a költségvetéssel és a válságkezeléssel kapcsolatban, ennek hatékonysága ugyanakkor – például az önmagában álló, valójában nem használt plakátkampány miatt is – kétséges.

Kevesebb SZDSZ-es a kormány mögött

A költségvetési szavazás nem járt meglepetéssel, legkésőbb a júniusi „Bajnai-csomag” elfogadása óta tudható, hogy az MSZP és az SZDSZ egy része képes a parlamenti többség biztosítására a kormányfő intézkedéseihez – hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel is.

A Nézőpont Intézet kutatási igazgatója hozzátette: a székesfehérvári szocialista polgármester már nyáron is nemmel szavazott számos ügyben, a Bajnai Gordon áprilisi hűségnyilatkozatához különvéleményt csatoló MSZP-s képviselők azonban már nyáron felsorakoztak a kormányfő mögé.

“Feltűnő, hogy az SZDSZ-frakcióban csökkent a Bajnai-kormány támogatottsága. Áprilisban még 16-an, november végén viszont már csak 13-an szavaztak bizalmat a kormányfőnek. Ugyanakkor a ciklus végéig hátralévő néhány ülésnap szempontjából mindez nem jelentős: a kormány a költségvetési szavazás után is számíthat minden kérdésben a parlamenti többség támogatására” – hangsúlyozta a szakértő.

Az Országgyűlés 201 igen és 179 nem szavazat mellett fogadta el a jövő évi büdzsét hétfő este.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik