Belföld

Oszkó: elfogultság a büdzsé ellen kampányolni

Aki törődik az országgal, megszavazza a költségvetést - mondta a pénzügyminiszter, aki szerint ilyen büdzsé még sohasem készült.

A pénzügyminiszter szerint politikai elfogultság a 2010-es költségvetés tervezete ellen kampányolni; akiben van szakmai, illetve az ország sorsa iránti felelősség, az megszavazza a jövő évi büdzsét.

Oszkó Péter erről szombaton beszélt az MTI-nek, miután ismert közgazdászok, köztük az Orbán-kormány időszakának több magas rangú állami vezetője nyílt levélben szólította fel a parlamenti képviselőket arra, hogy ne szavazzák meg a 2010-es költségvetés jelenlegi tervezetét, “ne sodorják újabb veszélybe az országot”.

Mindez a “politikai elfogultság gyanúját veti fel” Oszkó Péter szerint, aki a nyílt levélnek a “trükkös” költségvetésre és a bevételek, illetve kiadások tudatos felül-, illetve alultervezésére vonatkozó bírálatai kapcsán azt hangsúlyozta: számos hazai és nemzetközi független intézmény ellenőrizte a jövő évi büdzsé számait.

Még soha sem készült olyan költségvetés, amit az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács szakértő végigellenőriztek, végigszámoltak volna. És senki nem fogalmazott meg olyan véleményt, hogy ez egy hamis számokat tartalmazó költségvetés lenne – mondta a pénzügyminiszter.

A 2009-es és a 2010-es kiadási főszámokat összehasonlítva nagyjából ezer milliárd a különbség. Ekkora vágást, az állami újraelosztás ekkora csökkentését nem hiszem, hogy bárki végrehajtott volna Magyarországon. Ez pedig jelentősen javítja a versenyképességet, csakúgy mint az adóátrendezés – magyarázta a szakember, a nyílt levélnek a reformok, és a versenyképesség javítását szolgáló intézkedések elmaradására vonatkozó kitételei kapcsán.

A pénzügyminiszter rámutatott arra is, hogy a kormány mindent megtesz a hiánycél megvalósulásáért, miközben ellenzéki oldalról folyamatosan záporoznak azok a megnyilvánulások, melyek szerint nyugodtan el lehet engedni a költségvetési hiányt.
A költségvetési hiány arról szól, hogy csökkentjük-e az adósságot, vagy sem. Ha pedig itt valaki csökkenti az adósságot, az a kormány – szögezte le a pénzügyi tárca vezetője.

Az MSZP visszautasítja, hogy fizetett hirdetés útján bárki politikai tőkét gyűjtsön abból a keserves vállalásból, amely minden embert érint a válságkezelés során az országban.
Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy az aláírók indokai elképesztőek: azok hiányolnak reformokat, akik az általuk támogatott politikai erővel karöltve sorozatosan akadályozták meg a reformértékű lépéseket a közelmúltban, és azok beszélnek a kiadások túltervezéséről, akik szó nélkül hagyják, hogy a Fidesz képviselői 450 milliárd forintos kiadásnövelő csomagot adjanak be a jövő évi büdzséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik