Belföld

Nem minden háziorvos húzna hasznot az oltásból

Az FN.hu által véletlenszerűen megkérdezett háziorvosok nagy része nem kér pénzt az újinfluenza elleni oltás beadásáért. Mint mondják, nem szeretnének hasznot húzni belőle. Akinél fizetni kell, ott a pluszmunkával indokolják a díjat.

Bár múlt szerda óta hivatalosan is H1N1-járvány van Magyarországon, a társadalom egy részének továbbra is fizetni kell a védőoltásért és annak beadásáért is. A szaktárca az orvosokra bízta, hogy kérnek-e pénzt a szolgáltatásért. Csupán annyit kötött ki, hogy a szúrás nem kerülhet többe, mint a vakcina ára, azaz 1930 forint.

Nem akarnak ebből üzletet csinálni

Az FN.hu által véletlenszerűen felhívott háziorvosok nagy része nem kér pénzt az oltás beadásáért. Egy budapesti doktor elmondta: az utóbbi napokban – szerinte a média hatására – többen kérték az oltást. Ő a szúrásért nem kér pénzt. „Szeretnék erkölcsileg tisztán kijönni, nem akarok ebből üzletet csinálni” – fogalmazott.

Egy doktornőnek is hasonló tapasztalatai vannak: egyre többen oltatják be magukat, szerinte azért is, mert ő maga is ajánlotta a vakcinát. „Nem kérek pénzt a beoltásért, mert komolyan gondolom, hogy ez használ. Orvosként egy a pluszmunka még belefér, ráadásul az még több munkával járna, ha tömegesen jelentkeznének nálam lázas betegen. Arról nem is beszélve, hogy orvosként az a dolgom, hogy segítsek az embereknek elkerülni a szenvedést” – hangsúlyozta a doktornő.

Egy másik kollégája pedig azzal érvelt az oltási díj ellen, hogy annak sok hátulütője van: véleménye szerint, ha pénzbe kerülne, sok vitát indítana el, kinek jár mégis ingyen. Így viszont elkerülhetők a reklamációk. „Nem vagyunk rászorulva erre a pár ezer forintra” – tette hozzá.

Pluszmunkát jelent a H1N1-oltás

Egy másik, Budapesten praktizáló háziorvos viszont ezer forintot kér szúrásonként, de csak a H1N1 elleni vakcina esetében, a szezonálisat továbbra is ingyen adja be. „Sokan oltattak nálam, ebben nagy szerepe volt a személyes meggyőzésemnek. Járványban viszont már nem oltok, mert nincs értelme” – fogalmazott.

Lapunk kérdésére, hogy Miért kér ezer forintot, azt válaszolta, hogy az oltás nem kötelező, így a jogszabályok lehetővé teszik. „Olyan sok mindent csinálunk ingyen, amit nem kéne, ez az oltás pedig rengeteg adminisztráció és sok időt vesz idénybe, első sorban az asszisztenciától. Így ebből a pénzből is őket fogom díjazni” – mondta a doktor, kiemelve: senki sem berzenkedett amiatt, hogy fizetnie kell.

Akiknek ingyenes

Továbbra is ingyenes az oltás azoknak, akik súlyos betegségben szenvednek, illetve a várandós nőknek, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a legfontosabb infrastruktúrát működtető embereknek.

De ingyenes az oltás a 14 év alatti egészséges gyermekeknek és az oktatási intézmények dolgozóinak, valamint a félévesnél fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élőknek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik