Belföld

Az MSZP hamis tanúzással vádolja Deutsch Tamást

Az MSZP szerint a politikus hamisan tanúskodott az ügyészségen, amikor szándékosan vagy gondatlanul azt a hamis látszatot keltette, hogy a pályázatok döntéshozatali mechanizmusába soha nem avatkozott be – derül ki Budai Bernadett, az MSZP szóvivője közleményéből.

Az MSZP szerint a valóság Deutsch Tamás állításaivel szemben az, hogy a fideszes politikus még miniszterként felülbírált egy támogatásokkal kapcsolatos szakmai döntést. Dokumentumok igazolják, hogy – érdemi indoklás nélkül – megváltoztatta a szakmai szempontok alapján összeállított pályázati eredményeket.

A szocialisták szerint a fideszes politikus magatartásával hátráltatta, illetve hátráltatni próbálta a nyomozóhatóságot az ügy teljes felderítésében. „Továbbra is várjuk a választ arra, hogy Deutsch Tamás miért nem mondott el mindent a Zuschlag-üggyel kapcsolatban ügyészségi meghallgatásán. Továbbá azt is szeretnénk tudni Deutsch Tamástól, hogy 2002 előtt miként irányították a pályázati rendszert” – olvasható a közleményben.

Múlt csütörtökön Budai Bernadett és Zsíros Zsolt, az MSZP debreceni elnöke budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette: a párt bejelentést tesz a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen, mert felmerül a gyanú, hogy Deutsch Tamás hamisan tanúskodott a Zuschlag-ügyben.

Zsíros Zsolt akkor utalt arra: a sajtóban megjelent dokumentumok szerint volt olyan, hogy Deutsch Tamás megváltoztatta a szakmai szempontok alapján összeállított pályázati eredményeket.

Budai Bernadett felidézte Deutsch Tamás nyilvánosságra hozott vallomását, amely szerint soha nem fordult elő, hogy a politikus a szakmai javaslattól eltérő döntést hozott volna a pályázatok elbírálásakor.

A szóvivő közölte: a napokban nyilvánosságra került levél szerint 2002. április 24-én Deutsch Tamás miniszterként a Mobilitás Nemzetközi Igazgatóság vezetőjét arról tájékoztatta, hogy egyes pályázók esetében – érdemi indoklás nélkül – módosította a szakmai előterjesztést. Mint hozzáfűzte, egy másik irat arról tanúskodik, hogy a Medgyessy-kormány hivatalba lépése előtt négy nappal, 2002. május 23-án is hozott pénzügyi döntéseket a volt miniszter.

A szóvivő megismételte: az elmúlt egy hétben napvilágra került dokumentumokból kiderült, hogy a “Zuschlag-modellt” még a Fidesz találta ki, azt Deutsch Tamás minisztersége idején kezdték először alkalmazni. Szerinte az is kiderült, hogy a volt miniszter minderről hamisan tett vallomást.

fidesz: Budai beismerte a bűnöket

A Fidesz szerint Budai Bernadett lebuktatta az MSZP-t és „ország-világ elé tárta, hogy a Zuschlag-modell alapját a kézi vezérléses pénzosztás képezte” – közölte Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője kedden az MTI-vel. A szóvivő múlt csütörtöki közleményét ismételte meg, amelyben azt írta: „Amit eddig Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Újhelyi István, Szilvásy György és a többi szocialista politikus tagadott, azt Budai Bernadett a közelmúltban bevallotta. (…) Azt mondta: a Zuschlag-ügy a kézi vezérléses pénzosztás kapcsán híresült el”.
Cser-Palkovics András szerint ez a nyilvános beismerés bizonyára az ügyben eljáró hatóságok figyelmét is felkelti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik