Belföld

Csődbe mehet az MTV

A Magyar Televízió szerint egyenesen a csőd felé irányítja a négy éve nyereséges köztévét a költségvetési céltámogatás „indokolatlan” elvétele. Az ellenzék úgy véli büntetésről van szó, a kormány indoka: rossz gazdálkodásra nem ad extra támogatást.

„Erkölcsileg megsemmisült” az a 190 parlamenti képviselő, aki tegnap úgy döntött, hogy egyetlen fillér céltámogatást se kapjon 2010-ben a Magyar Televízió. A kormány eredeti javaslatát és a szocialista Jánosi György módosító indítványát is megszavazó törvényhozók célja nem más, „mint hogy csődbe vigyék a 2005 óta nyereséges MTV-t” – idézi a köztévé közleménye a Medveczky Balázs ügyvezető alelnököt.

Ha az elvonásokról nem készült hatástanulmány, az csak annyit jelenthet, hogy „a politikusok felügyelő- vagy csődbiztos kinevezésére készülnek az MTV-ben. Ezzel a gazdasági eszközzel akarják átvenni a hatalmat, hogy ezután a műsorkészítést is akadálytalanul befolyásolják a parlamenti és az önkormányzati voksolás évében” – áll a dokumentumban. Medveczky Balázs a vezetői értekezleten a közlemény szerint azt mondta: az MTV vezetői azonban kitartanak, „kármentésbe kezdenek”, és minden eszközt az adásbiztonság megőrzésének szolgálatába állítanak, ameddig ez lehetséges.

Rossz működésre nem áldoznak

Jánosi György szerint bebizonyosodott, hogy a Magyar Televízió (MTV) menedzsmentje nem mindig a célnak megfelelően használta fel az elmúlt években a kizárólag a köztévének biztosított extra támogatást, és a Legfőbb Ügyészség vizsgálata nyomán világossá vált, hogy az MTV törvénytelenül működik. A szocialista képviselő többek között ezekkel indokolta, miért nem vállalhatja tovább a költségvetés a köztévé extra támogatásának folyósítását.

Az MSZP parlamenti frakciója tisztában van azokkal az értékekkel, amelyeket az MTV teremtett a magyar közszolgálat és a magyar társadalom számára. Szerinte azonban elkerülhetetlen egy olyan vezetői szerkezet kialakítása, amely – megőrizve a közszolgálati televíziózás értékeit – egy hatékony, a piaci viszonyoknak megfelelő, költségtakarékos reorganizációs programot dolgoz ki a jelenlegi munkaszerződések, prémiumok és végkielégítések felülvizsgálatával együtt.

FN-interjú

Lapunk megkérdezte Jánosi Györgyöt, az interjút ide kattintva olvashatja el.

Bosszú és büntetés

avracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője felszólította Bajnai Gordon kormányfőt, hogy személyesen foglaljon állást a köztévé költségvetési támogatásával összefüggésben: az információszabadság pártján áll, vagy az MSZP „pitiáner bosszúakcióját támogatja”. A kormány és az MSZP csorbítja az információ szabadságát – fogalmazott. Véleménye szerint a jelek azt mutatják, hogy a miniszterelnök részese a szocialista párt MTV ellen folytatott bosszúhadjáratának. Ha azonban mégsem így van, akkor Bajnai Gordon tegyen meg mindent, hogy az MTV megkapja azt a pénzt, amelyet a jövő évi büdzsében elvettek tőle.

Horn Gábor (SZDSZ) szerint elfogadhatatlan és „egyértelműen politikai motivációjú büntetést” mértek a Magyar Televízióra (MTV) a céltámogatás elvonásával. „Szomorúnak, és több szempontból is elfogadhatatlannak tartom a költségvetési szavazáson elfogadott javaslatot, mely meggyőződésem szerint végleg ellehetetleníti a közszolgálati televízió 2010-es működését” – írta nyílt levélben a liberális politikus.

Az Országgyűlés többsége hétfőn délután fogadta el azt a Jánosi György által jegyzett, a 2010-es költségvetéshez benyújtott módosító indítványt, amely elvonta az MTV 2,4 milliárd forintos, a közalapítványhoz rendelt támogatását, és azt a Hungária Televízió Közalapítványhoz, azaz a Duna Televízióhoz rendelte. Ezzel az MTV jövőre nem kap egy fillér céltámogatást sem, mert az idei 9,4 milliárd forintos támogatással szemben a jövő évi büdzsé már csak ezt a 2,4 milliárdot tartalmazta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik