Belföld

Kivéreztetnék az MTV-t

Medveczky Balázs, a magyar köztelevízió ügyvezetője tette a fenti kijelentést annak kapcsán, hogy véleménye szerint a tévé teljes ellehetetlenítése a jelenlegi kormányzó párt célja.

Példátlan, ami a magyar közmédiummal történik – fogalmazott Medveczky Balázs egy hétfői sajtóeseményen a köztévé új székházában. A jelenlegi helyzetet nem lehet gazdasági racionalitással indokolni, ugyanis az egyetlen közmédium az MTV, ahol több mint 30 százalékos nominális megszorítást terveznek jövőre.

Számára érthetetlen, miért akarja a jelenlegi kormánypárt éppen a választási évben megbénítani a köztelevíziót. Mint fogalmazott: költségvetési fojtópórázt erőltettek az MTV nyakára, ez hónapokon belül újabb műsorok megszűnését fogja egész biztosan eredményezni. Így pont a választási évben nem lehet majd – véleménye szerint – a leghitelesebb tájékoztatást adó médiumot figyelemmel kísérni.

A helyzet tarthatatlanságát mutatja, hogy ha minden a jelenlegi forgatókönyv szerint zajlik tovább, akkor a tévé januárban vagy februárban már nem tudja folyósítani a dolgozói béreket. Ennek nyomán 1650 főállású munkatárs kényszerül az utcára – fogalmazott.

Az MTV vezetésének tájékoztatása szerint – a közhiedelemmel ellentétben – a tévé gazdálkodása 2005 óta stabil és nem veszteséges.

A tavalyi évben az üzemi eredmény 616 millió forint volt, emellett több tervezetet nyújtottak be a fenntarthatóság érdekében. Kérvényezték a tévéüzemeltetési díj visszaállítását, ami szerintük éves szinten 25 milliárd forint plusz forrást jelent. Más tételként, az intézményvezető azt is elismerte, hogy további állományszűkítés is elkerülhetetlen, mintegy 200 főt biztosan le kellene építeni. Ennek járulékos költsége közel 1,5 milliárd forint.

Az MTV ügyvezetője pénteken jelentette be lemondási szándékát annak kapcsán, hogy a köztévé kuratóriuma elutasította menedzsment 2,4 milliárdos beruházási hitelkérelmét. A döntés indoklását a kuratóriumnak nem is kellett megtennie, sajátos jogi helyzete miatt – mondta Nagy Attila az MTV gazdasági igazgatója. A döntés annak fényében született, hogy banki oldalról elfogadták volna a hitel fedezetéül, a koncessziós díjakból befolyó közel 5 milliárd forintos összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik