Belföld

Pécsett elfogyott az oltóanyag, terjed a H1N1

Két nap alatt három iskolában is rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, mert az újinfluenza tanárokat, diákokat fertőzött meg. Pécsett elfogyott az oltóanyag, pedig eddig több mint kétmillió vakcinát szállítottak ki a patikákba. Az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a középiskolásoknak sem kell fizetniük a H1N1 elleni oltásért.

Pécsett szerdára az összes patikában elfogyott a H1N1-vírus elleni védőoltás. Napok óta egyre nagyobb az igény a vakcina iránt, ezért egyes gyógyszertárakban már a hét elején elkelt az utolsó ampulla is. Schäffer Károly, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa megígérte, hogy csütörtökön több ütemben érkezik szállítmány a régióba a patikák által megrendelt mennyiségben.

Az ország egyéb területein is egyre több megbetegedést regisztrálnak. Az újinfluenza tipikus tünetei jelentkeztek annál a több mint száz móri diáknál és tanáraiknál, akik a napokban lettek rosszul. Miután a Perczel Mór Szakképző Iskola tanulóinak csaknem harmada ágynak esett, az igazgatónő értesítette a helyi ÁNTSZ-t.

A szolgálat munkatársai mintákat vettek és kiderült, hogy a H1N1 fertőzött a fejér megyei kisvárosban. Az intézet igazgatója egy hétre bezárta az iskolát.

Zárva a lábatlani iskola is

Nem sokkal a móri döntés után a Komárom-Eszergom megyei Lábatlan általános iskolájának bejáratára is kikerült a rendkívüli szünet felirat. Itt november 23-ig nem lesz oktatás.

A megbetegedés az intézmény tanulóinak mintegy harmadát érinti, 434 tanuló közül 143-an hiányoztak – mondta el az iskola igazgatója, Balogh Erzsébet.

Kedden a Baranya megyei szederkényi általános iskolát zárták be az újinfluenzás megbetegedések miatt. A Pécstől mintegy 20 kilométerre fekvő faluban a polgármester közlése szerint nincs újabb H1N1-es megbetegedés.

Bakó János, a mohácsi tiszti főorvos azt mondta: a diákok egy része a szomszédos falvakban lakik, a legtöbb beteg Kátolyban és Máriakéménden. Utóbbi településen él az a két gyermek is, akiktől még a hét elején mintát vettek és kimutatták a H1N1 vírusát, és szintén máriakéméndi az az újinfluenzával megfertőződött kisfiú is, aki viszont a geresdlaki általános iskolába jár.

Hergenrőder János szederkényi polgármester szerint nincs pánik a településen, nem kapkodták el a vakcinákat sem a patikából.

A község vezetője azonban nehezményezi, hogy szerdán reggel hazaküldték munkahelyükről a Pécsett tanító szederkényi tanárokat, és az orvosi rendelőkben sem fogadják szívesen a településről érkező betegeket a megyeszékhelyen.

Ingyenoltás a középiskolásoknak is

A kormány kibővítette azoknak a körét, akik ingyenesen kaphatják meg a H1N1 elleni védőoltást: mostantól minden középiskolást is ingyen beoltanak.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: a kormány – a WHO ajánlásait figyelembe véve – módosította a nemzeti pandémiás tervet.

Mint mondta, erről tájékoztatatják a középiskolákat és az iskolaorvosokat. Az iskolákban december 18-ig kell befejezni a gyerekek beoltását.

Hangsúlyozta: továbbra sincs járvány Magyarországon, még akkor sem, ha iskolákat kellett bezárni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik