Belföld

Célkeresztbe kerülnek a korrupt politikusok

Egy felmérés szerint az MSZP-t tartják a választók a legkorruptabb pártnak, bár egyharmaduk úgy nyilatkozott: nincs különbség, mindegyik kiveszi a részét a mutyiból. A Fidesz üldözni fogja a korrupciót, bár Balsai István nem akar Keller László lenni, és szerinte a törvény előtt mindenki egyenlő.

A válaszadók 23 százaléka szerint az MSZP a legkorruptabb párt, hét százalék szerint az SZDSZ, míg hat százalék szerint a Fidesz – áll a Nézőpont Intézet felmérésében. Ezzel szemben például a Jobbik és a KDNP nem jutott egyetlen válaszadónak sem eszébe. Azzal a nyilvánosságban elterjedt véleménnyel, hogy mindegyik párt korrupt, a válaszadóknak kevesebb mint a harmada (30 százalék) azonosult. Minden harmadik megkérdezett (34 százalék) bizonytalan volt vagy nem akart a kérdésre válaszolni.

A kisvárosiak szerint minden párt korrupt

Az SZDSZ számára rossz hír lehet, hogy arányaiban éppen a budapestiek között vannak legtöbben, akik a liberális pártot tartják a legkorruptabbnak. A megyeszékhelynél kisebb városokban élők a legkiábrándultabbak: 35 százalékuk szerint minden párt korrupt, nincs különbség köztük.

A Jobbik szimpatizánsainak okozott legkevésbé gondot az, hogy a pártok és a korrupció viszonyáról véleményt formáljanak, ők és a bizonytalanok gondolják egyúttal legnagyobb arányban azt, hogy minden párt korrupt, ami a Jobbik egyik legfőbb kampányüzenete.

Melyik párt a legkorruptabb? (Forrás: Nézőpont Intézet)

Melyik párt a legkorruptabb? (Forrás: Nézőpont Intézet)

Ezzel ellentétbe állíthatók a Fidesz szimpatizánsai, akik nem fogadják el a pártok közt egyenlőségjelet tevő retorikát. Érdekes módon az MSZP-szimpatizánsok nem a Fideszt tartják legnagyobb arányban a legkorruptabbnak, sokan közülük nem tudnak válaszolni a kérdésre, vagy a teljes politikai elitet felelősnek tartják. A bizonytalanok közül alig valamivel többen állítják, hogy az MSZP a legkorruptabb, mint ahányan a Fideszt jelölik, ez némiképp megmagyarázza, hogy a jelenlegi pártrendszerben miért nem tették le egyelőre a voksukat egyik oldal mellett sem.

Üldözni kell a korrupciót

A Fidesz több alkalommal hangsúlyozta, hogy kormányra kerülése esetén felveszi a harcot a korrupció ellen és elszámoltatások lesznek. Orbán Viktor Balsai István volt igazságügyi minisztert nevezte ki a Fidesz Elnöki Stábjának jogi igazgatósági vezetőjévé. Állítólag az ő feladata lesz – többek között – az elszámoltatás jogi előkészítése is.

Az egyes lapok által a „Fidesz Keller Lászlójának” titulált politikus azonban visszautasítja a párhuzamot. Mint az FN.hu-nak elmondta: Keller László ténykedése alatt egyetlen ügy sem jutott el még az ügyészségig sem, míg most Hunvald és Zuschlag börtönben ül, és állítása szerint körülbelül 25 szocialista politikus van letartóztatva, rabosítva vagy vád alá helyezve.

Lapunk kérdésére, hogy ez a tendencia folytatódik-e, Balsai István kifejtette: a korrupció bűncselekmény, így minden felelős kormánynak üldöznie kell. Hozzátette: ha megkapják a szavazóktól a felhatalmazást, felülvizsgálják valamennyi olyan ügyet, amikor – mint fogalmazott – milliárdokat dobtak ki az ablakon. Itt példaként a kormányzati negyedet vagy a sukorói ingatlanügyet említette. Szerinte a kormány a korrupcióellenes Közérdekvédelmi és Közbeszerzési Hivatal felállításával elismerte: 7 év alatt nem tett semmit.

Azon kérdésünkre, hogy a Fidesz akár a legfelsőbb politikai körökig is elmenne-e a felelősségre vonásban, Balsai István azt válaszolta: a törvény előtt mindenki egyenlő. Példaként az egykori francia elnököt, Jacques Chiracot hozta fel, aki szintén bíróság elé áll korrupciós ügyei miatt.

chiracot is leültethetik

A vád szerint Jacques Chirac egykori francia elnök még Párizs polgármestereként olyan szerződésekkel alkalmazott hozzá közel álló személyeket, akik tényleges munkavégzés nélkül vehették fel fizetésüket a városi tanácstól. A botrány egyébként már elnöksége alatt is kísértette Chiracot: az egyik bizalmasának számító volt miniszterelnököt, Alain Juppét például az ő államfősége alatt börtönözték be. 2007-ben, mandátuma lejártával Chirac ellen is vádat emeltek, akkor azonban megúszta. Most egy rendőrbíró állítaná bíróság elé a politikust, mert véleménye szerint a bűncselekmény még nem évült el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik