Belföld

A lengyelek kiállnak Molnár Oszkár mellett

Levélben állt ki az Országos Lengyel Önkormányzat vezetője az edelényi polgármester mellett. Csúcs Lászlóné Orbán Viktornak is írt, nehogy megbüntessék vagy meghurcolják Molnár Oszkárt. Villáminterjú.

“A polgármester úr ügyét megvitattuk a lengyel kisebbségi önkormányzatok elnökeivel és e beszélgetésünk alapján kérem az egész ország lengyel kisebbsége nevében, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben, nagy elkeseredésében elhangzott szavaiért ne büntessenek, ne hurcoljanak meg olyan embert, aki hosszú évek során tettekkel bizonyította a kisebbségekhez fűződő barátságát és segítőkészségét. (…)

Tudjuk, hogy nem csak a lengyel kisebbség sorsát viselte szívén, hanem mindig is nyitott volt a kisebbségek problémái felé “– idézi az MTI azt a levelet, amit Csúcs Lászlóné írt.

Levél Orbánnak is

A levelet ön írta alá, mint az Országos Lengyel Önkormányzat vezetője. A magyarországi lengyelek mind ismerik az edelényi polgármestert?

lengyelek

A magyarországi lengyelek létszáma körülbelül 10-12 ezer fő. Egyharmaduk Budapesten él. (Forrás: wikipédia)

A levél a 12 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lengyel kisebbségi önkormányzat tagjainak álláspontját tükrözi.

Miért érezte fontosnak, hogy levélben védje meg Molnár Oszkárt?

Évek óta ismerjük és elmondhatjuk róla, hogy személyesen segítette a kisebbségeket. Orbán Viktornak is elküldtük a levelet, nehogy megbüntessék a polgármester urat.

Pedig nehezen védhető Molnár Oszkár néhány kijelentése

Sokkolt a hír, hogy őt kisebbségellenesnek tartják, mikor annyi mindent tett értünk.

Csökkenti Molnár Oszkár szavainak súlyát, hogy a lengyelekkel jó a viszonya?

Merem állítani, hogy ez az ember nem kisebbségellenes. Talán indulat lehetett benne, vagy őt magát bántották, hogy azt mondta, amit mondott. Én utoljára nyáron találkoztam vele a derenki búcsún, már ott panaszkodott, hogy nehezen bírja erővel.

Azt nem tartotta fontosnak, hogy a polgármester által emlegetett romák, melegek vagy zsidók érdekében is felszólaljon?

Természetesen meg kell védeni a kisebbségeket, de a konkrét ügyekben ismernem kellene, hogy mit és milyen körülmények között mondott Molnár Oszkár.

Nem a lengyelekről beszélt

Molnár Oszkár egy képviselő-testületi ülésen azt állította: cigány többségű településeken a terhes nők szándékosan ártanak születendő gyereküknek. Az edelényi televízióban egy másik alkalommal azt mondta: “szeretem Magyarországot, szeretem a magyar embereket, és én előtérbe helyezem a magyar érdekeket a globális pénztőke, ha úgy tetszik a zsidó nagytőkével szemben, ami be akarja kebelezni az egész világot és főleg Magyarországot”.

A polgármester a melegekről is kifejtette véleményét. “Majd a börtönben megtudja Szetey Gábor, hogy milyen az, amikor a melegek házasságot kötnek” – utalt a Gyurcsány-kormány egykori államtitkárára, aki nyíltan vállalta másságát – szedte össze a távirati iroda a polgármester kijelentéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik