Belföld

Tölgyessy: Gyurcsány nem demokrata

Ma már csak egy valaki hisz abban, hogy képes lehet a baloldal vezetésére, a pénteken ismét nyilvánosság elé állt Gyurcsány Ferenc –mondta Tölgyessy Péter a Magyar Rádió 180 perc című műsorában. A korábbi kormányfő pénteki szerepléséről szólva kijelentette: aki így beszél az nem demokrata.

Bár Tölgyessy úgy látja, az MSZP valamivel jobban áll annál, amit a közvélemény-kutatások adatai most mutatnak, mert végül többen szavaznak majd rá, ahányan azt most mondják, azt valószínűsíti, hogy a párt támogatása így is közel negyedére csökkenhet. A párt ötven mandátum alá valószínűleg nem megy ugyan, de így is története legnagyobb bukása előtt áll.

Bár Lendvai Ildikó hősiesen állja az ütéseket, nyilvánvalóan nem alkalmas a baloldal vezetésére, és a fiatalok között sincs ilyen ember. Tölgyessy szerint ma már csak egy valaki hisz abban, hogy képes lehet a baloldal vezetésére, a pénteken ismét nyilvánosság elé állt Gyurcsány Ferenc, ő viszont egyértelműen a másik oldaltól való rettegésére épít, ami pedig nagyon messze van a parlamentáris demokráciától. Aki így beszél, az nem demokrata, ráadásul – teszi hozzá az alkotmányjogász -, úgy tűnik, a katasztrófától való félelem nem is jó politika, hiszen Orbán Viktor soha nem látott előnnyel vezet.

A frekvenciapályázatokról szólva Tölgyessy azt mondja, valószínűleg soha nem tudjuk majd meg biztosan, volt-e valamilyen alku a felosztásnál, a pártos médiatörvény logikája alapján azonban úgy tűnik, mintha a pártok megegyeztek volna abban, hogy „adok, ha te is adsz”. A legrosszabb az alkotmányjogász szerint az egészben az, hogy a döntésnek nincs felelőse, senki nem mondja azt, hogy én döntöttem így, pedig ez sokat segíthetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik