Belföld

Győrben kétszázan telelnek az utcán

Egy új téli krízismenhely megnyitásával 330 hajléktalannak jut fedél a feje fölé Győrött, ám közel kétszázan még így is az utcán töltik a telet.

Nekik az utcai szolgálatok segítenek átvészelni a hideg hónapokat – mondta az MTI megkeresésére Sütő Csaba, a hajléktalanokat segítő intézmény vezetője hétfőn. A zord időt az utcán átvészelők túlélését egyebek között teajáratokkal segítik – közölte.

Az utcai munkát végző Segítőház Alapítvány hétfőtől helyi diszpécser szolgálatot is működtet. Ennek lényege, hogy a 96/512-309-es telefonra történő bejelentés alapján megkeresik és a menhelyre szállítják az utcai padokon fekvő vagy kapualjakban meghúzódó, rossz állapotba került hajléktalanokat. A utcai szolgálat működésére hárommillió forintot biztosít a győri önkormányzat.

A téli krízismenhely hatvan embernek tud szállást adni. Szolgáltatásait az otthontalanok e héttől vehetik igénybe: tisztálkodhatnak, moshatnak, étkezhetnek és pihenhetnek a létesítményben. Emellett szociális támogatást kapnak: szociális munkások és ápolók nyújtanak nekik segítséget ahhoz, hogy fizikailag és mentálisan is túléljék a telet és megpróbálják a visszailleszkedést a társadalomba. A krízismenhely állami normatívából fedezi költségeit.

Az intézmény ezen túl 270 állandó férőhellyel rendelkezik. Győrött hozzávetőleg 500 hajléktalanról tudnak, számuk jelentősen nem változik évek óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik