Belföld

Magyar-szlovák összefogás Ukrajnáért?

Egy kijevi újság értesülése szerint Szlovákia és Magyarország kormányai rendkívüli humanitárius segélyként gyógyszereket és egészségügyi maszkokat küldenek Ukrajnába a járvány következményeinek felszámolása és terjedésének megakadályozása céljából.

A Szegodnya című napilap hétfőn megjelenő számának írása szerint, amely már olvasható a kiadvány internetes honlapján, „a magyar hatóságok azt tervezik, hogy november 2-tól 10 ezer darab vírusellenes védőoltást szállítanak Ukrajnába”. Szlovákia 200 ezer darab egészségügyi maszkot küld Ukrajnába, ez a mennyiség megfelel az ukrán tartalékok felének – olvasható a cikkben.

A lap szerint korábban 12 ország jelezte, hogy kész tanácsokkal, eszközök és gyógyszerkészítmények szállításával segíteni Ukrajnának a H1N1 vírus terjedése elleni küzdelemben.

Az MTI szerint Magyarország szívesen segítene Ukrajnának az új influenzavírus elleni küzdelemben, Falus Ferenc országos tisztifőorvos tudomása szerint azonban a szomszédos ország vakcinát eddig nem kért. Úgy tudja, Ukrajna az Európai Uniótól kért 14 millió ampulla védőoltást, antibiotikumokat és orvosi műszereket. A segítségnyújtást uniós egyeztetés előzi meg.

várják a felajánlásokat

A Magyar Vöröskereszt rendkívüli gyűjtő- és oltóakciója az Ukrajnát veszélyeztető újinfluenza kapcsán.
Lakossági forró drót: +36 1 374-1355
A Magyar Vöröskereszt az alábbi eszközök adományozására kéri a lakosságot:

– Lázcsillapítók
– antibiotikumok
– maszkok
– bármilyen influenza ellenes gyógyszer (pl. Tamiflu)
– vitaminok

A szervezet arra kéri a lakosságot, hogy a felajánlott készleteket juttassa el a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságára (1051 Budapest, Arany János utca 31.), vagy vegye fel a kapcsolatot a lakóhelyéhez legközelebb eső Vöröskereszt Irodával. Az adományok átvétele folyamatos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik