Belföld

Orvos nélkül maradhatnak az iskolák

Bár nem kell fizetni érte, de az iskolaorvosoknak jelezniük kell az ANTSZ felé, ha működési engedélyüket meg kívánják újítani - írja a Délmagyarország riportja. A díjtalan módosítás ellenére sok iskola orovos nélkül maradhat.

Az óvodások, általános és középiskolások szűrővizsgálatait, a védőoltások beadását és iskolai sürgősségi ellátást végző iskolaorvosok hétfőig meg kell, hogy újítsák működési engedélyüket.

Ezt eddig regionális ANTSZ-ek 20700 forintos díj ellenében vállalták, mely vetekszik az iskolaorvosi feladatok ellátásával egy évben kereshető összeggel – írja a delmagyar.hu. Így számos szakember azt választotta, hogy nem kérelmezi a megújítást, ami azt eredményezheti, hogy az érintett oktatási intézmények iskolaorvos nélkül maradhatnak, és a működésük veszélybe kerülhet.

Bár erre válaszul az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nemrég kijelentette, hogy nem kell fizetni az engedélyek megújításáért, az iskolaorvosok zöme eddig nem kérelmezte azt. Ezt mutatja például az, hogy a Csongrád megyében tevékenykedő közel száz iskolaorvosnak csak 40 százaléka jelezte megújítási szándékát.

Nem volt köztük Kátai Tibor, kübekházi iskolaorvos és egyben a falu háziorvosa, aki az iskolaorvosi teendők ellátásáért havi 2 ezer forintot kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik