Belföld

A privatizációt is felülvizsgálja a Fidesz

Kormányra kerülése után a Fidesz és a KDNP felül fogja vizsgálni az utóbbi évek privatizációs döntéseit - mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Fónagy János országgyűlési képviselő.

Ahol erre ok és lehetőség van, “igyekszünk visszaállítani” az eredeti állapotot – mondta a fideszes politikus, hozzátéve, hogy “vadabbnál vadabb privatizációs döntések” születtek az utóbbi években.

“Ezek a döntések kivétel nélkül ellentétesek voltak az ország stratégiai érdekeivel”, számos területen pedig kiszolgáltatott helyzetet eredményeztek – jegyezte meg a képviselő, példaként az energiaszektor, a nemzeti tankönyvkiadó és a MÁV Cargo értékesítését említve.

Mint mondta, a kifogásolt eladások nem voltak jó üzletek, és mindegyiket körüllengi a korrupció gyanúja”. Fónagy János megemlítette: miközben a szocialisták korábban arról beszéltek, hogy lezárult a privatizáció, a pénteki Népszabadságban is hirdettek meg – zömében kisebbségi – tulajdonrészeket.

Ezek között volt olyan, “önmagában nem túl nagy értékű”, így a költségvetés egyensúlyát alig észrevehetően javító tétel is, amely hungarikumnak számító termékhez kapcsolódik, mint a makói hagyma- vagy a kalocsai fűszerpaprika-kertészet.

A politikus szerint a korábban kiemelten közhasznú Árvízvédelmi Központi Szervezet értékesítése nem csupán felfoghatatlan, de veszélyezteti az embere biztonságát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik