Belföld

Tovább marják egymást a fővárosban

Az SZDSZ szerint megszűnt a fővárosi koalíció, az ellenzéki pártok ezt nem így látják. Az MSZP-t most zavarja a közpénzek szabad áramlása.

Az SZDSZ szerint megszűnt a fővárosi koalíció, ám a Fidesz, a KDNP és az MDF szerint nem – közölte John Emese, az SZDSZ fővárosi képviselőcsoportjának vezetője a hétfői, ötpárti egyeztetést követően.

A liberális politikus újságíróknak azt mondta: valamennyi párt jelezte, hogy a város érdekében bizonyos előterjesztésekben partnerek lesznek.

John Emese közölte: Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester az öt párt képviselője elé egy javaslatot tett arról, milyen keretek között működtethetnék tovább a várost. A Fidesz, a KDNP és az MDF vezetői azonban azt jelezték, hogy ők “jelen pillanatban” nem tartják megszűntnek a koalíciót, ezért nem kívántak a keretekről beszélni.

Demszky

Demszky Gábor főpolgármester tudomásul veszi, hogy a következő egy hónapban átmeneti állapotban működik az önkormányzat, de munka nélküli főpolgármester-helyettesekre nincs szüksége, ezért elvárja, hogy Hagyó Miklós és Horváth Csaba járjon be a városházára a következő egy hónapban és adják át folyamatban lévő ügyeiket. A városvezető utolsóként szólalt meg a hétfői, az önkormányzat működőképességének biztosításáért összehívott ötpárti egyeztetés résztvevői közül.

A főpolgármester kifejtette: a helyettesei személyesen neki fogják átadni a feladataikat, személyi kérdések pedig jelenleg nincsenek napirenden.

Mint mondta, elfogadja, ha az átadás-átvételre az MSZP-nek négy hétre van szüksége, de “egy kicsit soknak” tartja a négy hetet. Hozzátette: az eddig benyújtott előterjesztéseket a helyettesek november 20-áig végig tudják vinni, a közgyűlés várhatóan október 29-én rendes és rendkívüli ülést is tart, ahol jelentős részben a helyettesek előterjesztéseit tárgyalják.
Megjegyezte: november 20-áig a helyettesek már nem hozhatnak olyan döntéseket, amelyek hatása “a mandátumukon lényegesen túlmutat”.

MSZP

Az MSZP fővárosi frakciója nem enged a budapesti cégek működési átláthatóságának növelésére és a közpénzek pazarlásának megszüntetésére vonatkozó javaslataiból – jelentette ki Steiner Pál frakcióvezető az ötpárti egyeztetést követően.

Mint mondta, ezeket a javaslatokat – amelyeket az SZDSZ sorozatban nem támogatott – önálló indítványként újra beterjesztik. Támogatják Horváth Csaba főpolgármester-helyettes azon kezdeményezését, hogy ezeket rendkívüli közgyűlésen vitassák meg.

Steiner Pál közölte: a fővárosi szocialista frakció továbbra is támogatja azokat az előterjesztéseket, amelyeket a 40 pontos koalíciós megállapodásban korábban rögzítettek, támogatják az uniós projekteket és azokat a javaslatokat, amelyek a város működését segítik elő. Partnerei szeretnének lenni Demszky Gábornak (SZDSZ) abban, hogy a főpolgármester kisebbségben irányítsa a várost – tette hozzá.

MDF

Az MDF-frakció hiányolja, hogy Demszky Gábor főpolgármester az ötpárti egyeztetésen nem terjesztette elő azt a minimálprogramot, amellyel a következő egy évben működtetni lehetne a várost – közölte Hock Zoltán, a Fővárosi Közgyűlés kétfős MDF-frakciójának vezetője.

A független képviselő azt követően nyilatkozott újságírók előtt, hogy Tarlós István Fidesz és Endrédy István KDNP-s frakcióvezető-helyettes után harmadikként elhagyta az ötpárti tanácskozást. Mint mondta, akkor látja értelmét egy következő egyeztetésnek, ha a főpolgármester egy konkrét programot tesz le eléjük az asztalra.

Közölte, úgy látják, a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció még működik, ezt jelzi az is, hogy a következő közgyűlés tervezett napirendjén a két lemondott szocialista főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba és Hagyó Miklós előterjesztései szerepelnek.

Arra a kérdésre, miért hagyta el a háromfős MDF-frakciót Vaskor László, Hock Zoltán azt mondta: képviselőtársát “kiléptették” a frakcióból.

Fidesz

Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint az MSZP, amely most azt hirdeti, hogy átláthatóságot akar a fővárosi cégeknél, évekig megakadályozta, hogy vizsgálat induljon a BKV-nál.

Tarlós István az ötpárti megbeszélést követően azt mondta: a szocialisták azt hangoztatják, hogy a fővárosi önkormányzatnál az MSZP az, amely átláthatóságot akar, ezzel szemben létezik egy SZDSZ-Fidesz-koalíció, ami ebben megakadályozza. A fideszes politikus szerint ez “vicc”.

Emlékeztetett arra: 2007 júniusában és 2008 májusában is kezdeményezte, hogy a főváros vizsgálja ki a BKV gyanús ügyeit, ám Steiner Pál MSZP-frakcióvezető és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szavazata megakadályozta a vizsgálat megindítását.

Közölte: ezért nem bíznak a szocialistákban, az ügyészségtől várják a “kritikus ügyek” tisztázását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik