Belföld

Megtévesztő a rák elleni gyógykrém

A fogyasztók megtévesztéséért és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 1,7 millió forintra büntette a Propharmatech Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal.

A GVH idén januárban indított versenyfelügyeleti eljárást két cég ellen, mert egy olyan kenőcsöt dobotak piacra, amelyről nem bizonyítható, hogy bármilyen gyógyhatása is lenne.

A Propharmatech Kft. által kifejlesztett és forgalmazott, valamint a NewCell Kft. által is árusított R47-Protumol ápoló krémet különböző eredetű daganatos megbetegedések megelőzésére, kezelésére, az orvosi kezelések mellékhatásainak enyhítésére, valamint megszüntetésére javasolják.

A versenyhivatal szerint a társaságok a termék gyógyhatását orvosi ajánlással, valamint hatásvadász módon közzétett felhasználói véleményekkel – nem kontrollálható esetleírásokkal – próbálták bizonyítani, ezek azonban a GVH álláspontja szerint nem tekinthetők tudományos bizonyítéknak. A gyógyhatás-állításokat alátámasztó tudományos igazoló kísérletet vagy tanulmányt az érintett cégek nem nyújtottak be.

Mindezek alapján a GVH megállapította, hogy a termék nem tekinthető gyógyszernek, annak semmilyen gyógyhatása nincs, így a két cég megtévesztette a fogyasztókat.

A Propharmatech Kft.-nek ezért 1,7 millió forintot kell fizetnie, míg a NewCell Kft. megúszta a pénzbírságot. Ez utóbbi döntését azzal indokolta a hatóság, hogy a vállalkozás árbevétele olyan csekély volt, hogy a bírság csak jelentéktelen összegű lehetett volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik