Belföld

Költségcsökkentés – adóoptimalizáció, kiszervezés [X]

A mai gazdasági helyzetben minden egyes vállalkozás még inkább áttekinti költségeit, illetőleg szerződéses kötelezettségeit, hiszen az egyre inkább begyűrűző reálgazdasági válság mind szélesebb körben érezteti hatását.

Költségcsökkentés – adóoptimalizáció, kiszervezés [X] 1

A jelenlegi helyzetben egyre nagyobb szerepet kap az adótervezés, valamint a vállalkozások adózási kötelezettségeinek optimalizációja.
Az adótervezés széles spektrumot ölel fel, amelynek része a társaságok által folytatott adózási szokások felmérése, valamint az egyes adókockázatok kiszűrése, ugyanakkor az adózási áttekintés lehetőséget ad a társaságok részére, hogy az egyes adónemek vonatkozásban lényegesebben optimálisabb adózási szerkezetet állítsanak működésbe.

Fontos kiemelni, hogy egyre nagyobb szerepet kapnak az adózási struktúrában az off-shore társaságok, amelyek alapítására egyre többen szakosodtak, azonban az alapítás önmagában hiányzó adójogi és pénzügyi struktúra esetében komoly kockázatokat hordoz. Gyakran tapasztaljuk, hogy az off-shore társaságok ügymenete, illetve tranzakciói nem megfelelő körültekintéssel kerülnek lebonyolításra, ezáltal az off-shore társaságnak rögtön adójogi telephelye keletkezik Magyarországon, amelynek következtében beáll a magyarországi adóztatás.

Ilyenek lehetnek az üzletrész átruházások, értékpapír tranzakciók, adásvételi tranzakciók, vagy egyes ingatlanügyletek. Amennyiben létrejön a magyarországi adójogi telephely – sok esetben nem szándékosan, illetőleg akaratlanul –, a teljes struktúra értelmét veszti, illetőleg adózási kockázatokat generál, így a várt adóoptimalizáció nem költségcsökkenést, hanem költségnövekedést eredményez.

Az adóoptimalizáción kívül a pénzügyi-, számviteli tevékenység, illetőleg a társaság adózásának a teljes kiszervezése is jelentős költségcsökkenést eredményezhet, hiszen az említett tevékenységeket a társaság saját ügyviteli rendszerén tovább folytathatja különböző on-line technológiák segítségével. Ezen technológiák lehetővé teszik, hogy az egyes pénzügyi és számviteli feladatok bizonyos területei kerüljenek kiszervezésre – ez alatt például a vevői, vagy éppen a szállítói és banki tranzakciók rögzítésére, és kezelésére gondolhatunk –, de magába foglalhatja akár a teljes vállalati-pénzügyi funkciót is.

A fejlett ügyviteli rendszerek (SAP, Oracle, Axapta, Dynamics Nav, stb.) a távoli, több helyszínről történő ügyvitelt kitűnően támogatják, azonban a távoli kiszolgálás minimális ráfordítással bármely ügyviteli rendszer esetén megvalósítható. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a közép és hosszú távú üzleti modellt, illetőleg stratégiát alkalmazó társaságok megfelelő üzleti flexibilitással nyitottak az új technológiákra, azonban javasolt minden esetben a költségcsökkentés akár adózási, akár kiszervezési keretrendszerét pontosan definiálni.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatosan bármilyen további kérdése lenne, kérjük forduljon munkatársainkhoz:

DTM Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

Hegedüs Sándor, vezető adószakértő (Telefon: +36 1 886 37 00; e-mail: sandor.hegedus@dtm.hu)

Héhn Miklós, igazgatósági tag (Telefon: +36 1 886 37 01; e-mail: miklos.hehn@dtm.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik