Belföld

Több forrást kapnak a kórházak

A jövő év elején egyhavival több finanszírozást kapnak a kórházak - közölte az érdekképviseletekkel előző nap kötött megegyezésről a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Székely Tamás egészségügyi miniszter.

A tárcavezető arról beszélt: az egyezséggel megoldható, hogy – a novemberi díjak jövő januári kifizetésével – a korábbi, három hónapos finanszírozásbeli csúszás kéthavira mérséklődjön.

Az októberben kifizetendő 4,5 milliárd forint azonnali segítséget jelent az intézmények jelen gazdálkodási helyzetében – jegyezte meg. Decemberben további hatmilliárd forintot utalnak át az intézményeknek. Megemlítette: a megállapodásban szerepel, hogy november elsejétől visszaállítják a teljesítményvolumen-korlátot, az alapdíj értékét és a jövőre finanszírozandó teljesítményt.

Az MSZP üdvözli a kórházi érdekképviseletek és a kormány között született megállapodást, amely segíti a finanszírozási feszültségek oldását – mondta Kökény Mihály. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerint a megállapodás azt bizonyítja, hogy a gazdasági-pénzügyi válság ellenére a kormány prioritásként kezeli az egészségügy működésének biztosítását. A kormánypárti politikus célként az ágazat stabilizációját, az intézmények likviditásának javítását, a betegellátás zavartalanságának megőrzését jelölte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik