Belföld

Több rendőrt kér Kenderes

Kenderesen a közbiztonság jelentős romlása miatt a helyi rendőrség megerősítését kérte a település polgármestere az országos rendőr-főkapitánytól; az elöljáró egy rendőrőrs létesítését vagy 6-8 rendőr azonnali szolgálatba állítását szeretné elérni.

A levélben Bencze József rendőr altábornaggyal több olyan adatot közölt, amelyek a közrend és a közbiztonság jelenlegi aggasztó állapotát jellemzik. Kitért arra is, hogy a bűncselekmények elkövetői egyre fiatalabbak és egyre gátlástalanabbak – mondta Bogdán Péter polgármester.

Tájékoztatása szerint Kenderesen egy év alatt a testi sértések száma 40, míg a garázda cselekedeteké 66 százalékkal emelkedett. Szinte mindennapos, hogy lopják a baromfit vagy más háziállatot, kerékpárokat, háztartási gépeket és szerszámokat. A megüresedő lakóházakból minden értéket elvisznek, és nem egy esetben le is bontják azokat.

Bogdán Péter megjegyezte, az önkormányzat noha támogatja a lakossági kezdeményezésre létrejött polgárőrség és bűnmegelőzési csoport működését, megalakította a városőrséget is, de a közbiztonsági helyzeten semmit sem tudtak változtatni. Kérésükkel a karcagi rendőrkapitányságot és a megyei rendőr-főkapitányságot is megkeresték, de nem tudták elérni, hogy betöltsék az üres körzeti megbízotti helyeket Kenderesen.

A polgármester hangsúlyozta: úgy ítélik meg, hogy a településnek önálló rendőrőrsre van szüksége minimum hat rendőrrel, akik folyamatos szolgálatot látnának el. A rendőrség megerősítéséhez Kenderes minden létező segítséget megad – tette hozzá.

Simon Tamás dandártábornok, Szolnok megyei rendőr-főkapitány egy augusztus végi sajtótájékoztatón elmondta: a megyében 150-200 rendőri állás betöltetlen, különösen jelentős a hiány a szolnoki és a jászsági térségben. Ezen a tájékoztatón azt jelentették be, hogy a létszámhiány enyhítésére Jánoshidán lakóparkot építenek fiatal, pályakezdő rendőröknek. A kezdeményezés lényege, hogy aki a betöltetlen státuszra jelentkezik, azt kedvező feltételekkel saját tulajdonú lakás vásárlásához segítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik