Belföld

Az UD Zrt. feljelentette Laborcot

Négyrendbeli hamis vád bűntette miatt tettek feljelentést az UD Zrt. vezetői Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója ellen - tudta meg a Népszava.

A lap pénteki számában Futó Barnabás, a cég és vezetői jogi képviseletét ellátó ügyvéd elmondta: a feljelentést név szerint
Laborc ellen tették, hiszen tavaly szeptember 10-én az ő nevével érkezett az UD-ügyet kirobbantó feljelentés a Nemzeti Nyomozó Irodához.

Futó emlékeztetett arra, hogy több bűncselekmény gyanúja miatt indultak nyomozások, ezek közül négyet bűncselekmény hiányában szüntettek meg. Épp ezen esetekben – az állítólagos lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, államtitoksértés, magántitok jogosulatlan megismerése és a számítógépes rendszerekbe való behatolás miatt – éltek a hamis vádra vonatkozó lehetőséggel.

Futó szerint elvben az ügyészség is megindíthatja a nyomozásokat, ám ügyfelei már a botrány kirobbanásának elején jelezték: feljelentést fognak tenni. Elmondta: a feljelentést a Budapesti Nyomozó Ügyészségen tették meg, ám az végül átkerült a katonai ügyészséghez, pontosan Laborc érintettsége miatt.

A lap emlékeztet arra: a volt NBH-vezető az UD-ügyben tapasztalt visszásságok és a nyomozások megszüntetése miatt jelentette be lemondását júliusban.

Laborc Sándor szerint jogi képtelenség az UD Zrt. jogi képviselőjének ellene tett feljelentése. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója pénteken, az MTI-nek küldött közleményében azt írta, hogy az UD Zrt. ellen tett korábbi feljelentését törvényes adatgyűjtés után tette meg.

Utalt arra, hogy a nyomozóhatóság a feljelentésben foglaltakat megalapozottnak tartotta, és ennek alapján rendelte el a nyomozást. A nyomozást felügyelő ügyészség az UD Zrt. eljárás elleni panaszait elutasította. “Ezért Futó Barnabás ellenem tett feljelentését jogi képtelenségnek tartom, és megteszem a szükséges jogi lépéseket” – áll Laborc Sándor közleményében.
A Magyar Hírlap pénteken azt írta: az ügyészség hamarosan dönt az NBH volt vezetője, Laborc Sándor elleni hamis vád miatti feljelentések ügyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik