Belföld

Oszkó: hazánk a régió legstabilabb országa lesz

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint a régió legstabilabb országa lesz Magyarország 2011-re, a magyar uniós elnökség évére; az államháztartási hiány akkorra a GDP 3 százaléka alá esik.

Hangsúlyozta, hogy ehhez folytatni kell a szigorú költségvetési politikát és fenn kell tartani a fiskális fegyelmet. A pénzügyminiszter kifejtette: 2011-ben Magyarország ellen még tart majd az unió túlzott deficit eljárása, de akkor már az ország ráállhat az államadósság csökkenő pályájára.

Hozzátette: Magyarországon 2011-ben már az államadósság GDP arányos mértéke várhatóan csökkeni fog, de ehhez folytatni kell a fiskális fegyelmet, az ország bizonyítási ponthoz érkezik abban az évben. A magyar GDP – a kormány várakozásai szerint – már bővülni fog 2011-ben, ehhez további intézkedések kellenek – emelte ki Oszkó Péter.

A vita során a pénzügyminiszter megjegyezte: az, hogy az ország vissza tudott térni a finanszírozásban a nemzetközi pénzpiacokra, azért is fontos, mert ez hozzájárul az állampapírhozamok csökkenéséhez, és ez hosszabb távon a vállalkozói hitelek kamatainak mérséklődését eredményezi majd.

A pénzügyminiszter egy kérdésre elmondta: a kormány ősszel a pártfinanszírozásról jogszabálytervezetet nyújt majd be a parlamentnek. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az elmúlt időszak nagy tanulságának nevezte, hogy az euró megmutatta igazi értékét. A válság kevésbé sújtotta ugyanis azokat az országokat, amelyekben már bevezették az európai közös pénzt. Hozzátette: a másik tanulság ugyanakkor, hogy le kell számolni az illúziókkal, így a gyors konvergencia megvalósulásával, és az euró közeli bevezetésének lehetőségéről is le kellett mondanunk.

A jegybank elnöke kiemelte: ezzel együtt Magyarországnak fokozott erőfeszítéseket kell tenni az euró mielőbbi bevezetésére. Simor András rámutatott: ehhez fenn kell tartani a fiskális fegyelmet, el kell érni azt, hogy az államadósság csökkenő pályára álljon a GDP-hez viszonyítva.
A vitában Simor András kiemelte: a magyar bankrendszerben nincs likviditáshiány, de a bankok most a betétgyűjtésre, és nem a hitelezésre helyezik a hangsúlyt, hogy javuljon a betét-hitel arányuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik