Belföld

Alkotmányellenes a szabálysértési törvény

A szabálysértési eljárásról szóló törvény alkotmányellenességét mondta ki két ponton az Alkotmánybíróság.

Az Ab hétfői ülésén meghozott határozatában azért állapított meg alkotmányellenes mulasztást, mert a szabálysértési eljárásról szóló törvény nem biztosított jogorvoslati jogot arra az esetre, ha a bírósági eljárásban rendbírságot szabnak ki, valamint ha a szabálysértési hatóság az eljárást felelősségre vonás mellőzésével fejezi be.

A felelősségre vonás mellőzését a cselekmény csekély súlyára tekintettel alkalmazhatják. Ilyen esetekben a szabálysértési hatóság megállapítja a szabálysértő jogi felelősségét, de eltekint a jogi szankció – büntetés, intézkedés – alkalmazásától.

Az Ab ezzel kapcsolatban megállapította az alkotmányellenes mulasztást azért, mert a támadott jogszabály nem biztosított jogorvoslatot. Ugyanezt állapította meg a szabálysértési bírósági eljárás során kiszabott rendbírsággal kapcsolatban is.

Az Ab mindkét esetben megállapította, hogy olyan érdemi döntésről van szó, amely ellen az alkotmány értelmében biztosítani kell a jogorvoslatot.

Az alaptörvény kimondja: “A Magyar Köztársaságban a törvényben meghatározottak szerint mindenki jogorvoslattal élhet az olyan bírósági, közigazgatási és más hatósági döntés ellen, amely a jogát vagy jogos érdekét sérti.”

Az Ab felhívta az Országgyűlést, hogy a két alkotmányos mulasztás orvoslása érdekében jogalkotói feladatának 2010. március 31-ig tegyen eleget.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.