Belföld

Kizárta az MDF-et az Európai Néppárt

Az Európai Néppárt nem tudja feldolgozni, hogy az idei választáson nagy számban jutottak az Európai Parlamentbe (EP) európai konzervatívok, akik az eddigi, a néppárttal fönntartott frakciószövetség helyett most önállóan kívánják képviselni az évszázados európai konzervatív értékeket - közölte az MDF külügyi kabinetjének vezetője.

Kerék-Bárczy Szabolcs azután adott ki közleményt, hogy az Európai Néppárt választmánya csütörtöki brüsszeli ülésén felfüggesztette a Magyar Demokrata Fórum tagságát a néppártban. Az MDF-es politikus közleményében azt írta, hosszabb távon ugyanakkor továbbra is egymásra utalt és szoros szövetséges marad az EP néppárti és konzervatív frakciója.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője csütörtökön tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az Európai Néppárt választmánya az elnökség javaslatára felfüggesztette a Magyar Demokrata Fórum tagságát a néppártban.

A felfüggesztéssel egyidejűleg megindították az MDF-nek az Európai Néppártból való kizárására irányuló eljárást is – tette hozzá Szijjártó Péter. A felfüggesztést azzal indokolták, hogy az MDF megválasztott EP-képviselője, Bokros Lajos nem a kereszténydemokrata irányzatú néppárti frakcióhoz csatlakozott.

A július 7-ei EP-választáson az MDF egy mandátumot szerzett. A párt június 22-én közölte, hogy képviselője, Bokros Lajos az új konzervatív frakcióba ül be az Európai Parlamentbe. Az MDF akkor kiadott közleménye emlékeztetett rá: az Európai Unió nyolc különböző államának jobbközép EP-képviselői korábban bejelentették, hogy megalakítják az EP új, Európai Konzervatívok és Reformerek nevű csoportját. Az MDF tudatta: az új csoport és az MDF között értékazonosság áll fent.

Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke június 10-én azt nyilatkozta: az MDF-nek komoly stratégiai kérdés az, hogy az Európai Néppárttal maradjon, ahol erős a Fidesz-befolyás, vagy az MDF-éhez hasonló nézetű új frakcióhoz csatlakozzon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik