Belföld

Nyugtatta a lelkiismeretet, hogy megvannak a gyanúsítottak

A romagyilkosságok miatt ambivalens lelkiállapotban volt a magyarok többsége - állítja Síklaki István. A szociálpszichológus az FN.hu-nak elmondta, szerinte a társadalom nagy része – romaellenesként – nem volt a szíve mélyén szomorú, de elítélték az ártatlan emberek tragikus halálát. Villáminterjú.

A rendőrség elfogta a romagyilkosságok feltételezett elkövetőit. Hogy látja, fellélegzett az ország?

A gyanúsítottak elfogása sok ember lelkiismeretét helyre tette.

Ez mit jelent?

A társadalom többsége elítélte ugyan az ártatlanok megölését, de romaellenesként a szívük mélyén nem voltak igazán szomorúak.

Valóban a többség gondolkodik így?

Nem csökkent a romákkal szembeni előítélet.

Félelem nem volt az emberekben, hogyha a romákat ilyen „könnyen” lehet ölni, akkor a nem romákat is?

A gyilkosságsorozat sokaknak okozott egy általános feszültséget, rossz közérzetet, de mély félelem nincs az emberekben. Legfeljebb azokon a településeken jelent meg a riadalom, ahol együtt laknak romák és nem romák. Utóbbiak a romák ellenlépésétől tartottak.

10-ből 9 kilenc fiatal találkozott a rasszizmussal

A Szabad Európa Társaság (SZET) munkatársai a Sziget Fesztiválon 1000, véletlenszerűen megszólított magyar és külföldi fiatalt kérdeztek személyes tapasztalataikról. A fesztiválozó magyar fiatalok 68 százaléka úgy érzi, hogy az elmúlt időszakban hazánkban megnőtt az intolerancia, a diszkrimináció és a rasszizmus. Leggyakoribb a mocskolódás és a szidalmazás, de 37 százalékuknak erőszakos cselekményekről is tudomásuk volt. A megkérdezett magyarok kétharmada más népek gyalázásáról és nyílt cigányozásról számolt be, de 58 százalékuk homofób, 52 százalékuk pedig antiszemita megnyilvánulásokkal is találkozott. A legmegrázóbb adat azonban az, hogy mostanában tízből kilenc magyar, és ötből egy külföldi fiatal találkozott Budapesten intoleranciával, diszkriminációval és/vagy rasszista jelenségekkel a mindennapokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik