Belföld

Orbán már teszteli a miniszterjelölteket

Van alapja a Fidesz-kormány névsorát illető sajtótalálgatásoknak, bár végleges lista még nincs. Varga Mihály vagy Martonyi János miniszteri bársonyszéke biztosra vehető, a végleges döntést azonban Orbán Viktor egymaga hozza majd meg, az erőviszonyok és alkuk figyelembevételével.

Nem teljesen alaptalanok a leendő Orbán-kormány névsorával kapcsolatos találgatások, de végleges listának még korántsem nevezhető. Az FN neve elhallgatását kérő fideszes forrása szerint sokan kaptak a pártból megbízást a kormányzásra való felkészülésre, és közöttük valamennyi, miniszteraspiránsként most felmerült név is szerepelt.

Akik már felkészülnek

Így Navracsics Tibor frakcióvezető a központi közigazgatás és az erős államkoncepció felelőse, és lapértesülések szerint a kancelláriaminiszterség várományosa.

Szijjártó Péter elnöki stábfőnök pár napja elmondta: Szapáry György volt MNB-alelnök a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel (elsősorban az IMF-fel) való kapcsolattartás, Balogh Gábor öttusázó világbajnok a sportkoncepció és utánpótlás-nevelés, Fónagy János a MÁV és a tömegközlekedés koncepciójának felelőse.

Szász Károly volt PSZÁF-elnököt Orbán Viktor a pénzügyi felügyeleti rendszer átgondolásával bízta meg, míg a külügyi stratégiáról Németh Zsolt és Martonyi János koordinálásával rendeztek konferenciát. A környezetvédelem terén Nagy Andor és Illés Zoltán építi a koncepciót, míg a kultúra területén Halász János a mérvadó. Az euró bevezetésének előkészületeit Járai Zsigmond volt MNB-elnök felügyeli. Varga Mihály a pénzügyi műhely, Matolcsy György pedig a gazdaságpolitikai műhely felkészülését koordinálja – írta a Népszabadság.

Nem alaptalan találgatások

A nevek nagy része miniszteraspiránsként is felmerült, és Lázár János (Fotó: MTI)

Lázár János (Fotó: MTI)

Fidesz-közeli forrásunk szerint nem is alaptalanul. Az szinte biztosra vehető, hogy Varga Mihály lesz ismét a pénzügyminiszter, Matolcsy György pedig a gazdasági tárcáért lesz felelős. Az ismét egyesítendő Belügyminisztériumot ismét Pintér Sándor kaphatja meg, Lázár János pedig Szekeres Imrétől veheti át a stafétát.

Kövér László miniszteri bársonyszéke is biztosra vehető, ám hogy konkrétan melyik területért lesz felelős, még nem tudni. Igaz, pénteken ő maga úgy nyilatkozott, hogy több lehetőség is érdekelné, például az, amelyben már van tapasztalata; így meglehet, hogy ismét ő felügyeli majd a titkosszolgálatokat.

Matolcsy György (Fotó: MTI)

Matolcsy György (Fotó: MTI)

Érdekes kérdés Pokorni Zoltán esete is: a Fidesz oktatási szakpolitikusa ugyanis az FN.hu információi szerint nincs jó viszonyban Orbán Viktorral. Ennek ellenére ő tűnik a legesélyesebbnek, és – mint forrásunk elmondta – az, hogy neve felvetődött, egyfajta üzenet is felé, hogy megnyugodhat, övé lesz a tárca.

Az FN.hu információi szerint kizárt, hogy ne Martonyi János legyen ismét a külügyminiszter, Németh Zsolt pedig az államtitkára. Egy másik forrásunk szerint ugyanis Martonyinak nagyon jók az uniós kapcsolatai, hazánk EU-elnöksége szempontjából pedig ez rendkívül fontos. Az viszont nem kizárt, hogy ezt követően Németh Zsolt váltja majd Martonyit.

Szőcs Géza (Fotó: MTI)

Szőcs Géza (Fotó: MTI)

Az is majdnem biztosra vehető, hogy Szőcs Géza költő lesz a kultuszminiszter. Lapunk információja szerint ugyan Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága elnökének neve is felvetődött, ám egyik informátorunk szerint ő nem komoly aspiráns.

Egyszemélyi döntés

Az FN.hu Fideszhez közel álló forrásai szerint a pártelnök általában bizonytalanságban tartja a jelölteket, míg nem hoz végleges döntést, és gyakran az egyes posztra több jelöltet „versenyeztet” egymással.

Az, hogy végül kiből lesz miniszter, ha 2010-ben a párt megnyeri a választást, az Orbán Viktor egyszemélyi döntésén múlik. Informátoraink felhívják azonban arra is a figyelmet, hogy a döntést belső és külső erők, illetve alkuk figyelembevételével hozza meg. Kérdés például, hogy a KDNP hány miniszteri posztot, és melyeket szemelte ki magának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik