Belföld

Draskovics magához rendelte az ORFK vezetőit

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter magához rendelte hétfő estére az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőit, hogy személyesen tájékozódjon a romák elleni támadások nyomozásának állásáról és a hétfői kislétai gyilkosságról.

A miniszter elmondta: a rendőrség megítélése szerint a hétfői kislétai bűncselekmény beleillik abba a romák elleni támadássorozatba, amelyek ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat eljárást. Hozzátette: részben ezért javasolta Bencze József országos rendőrfőkapitánynak, hogy emelje meg a nyomravezetői díjat az eddigi rekordnak számító 100 millió forintra, azért, “hogy aki a legkisebb hasznos információt is adhatja, ösztönözve érezze magát, hogy a rendőrséghez forduljon”.

Arra a kérdésre, hogyha az 50 millió forintos nyomravezetői díj nem volt elegendő az ügy megoldásához, elegendő lesz-e a 100 millió forint, Draskovics Tibor azt mondta: nem tudhatják, de egyetlen lehetőséget sem szabad kihagyni ahhoz, hogy minél gyorsabban véget lehessen vetni ennek a “rettenetes sorozatnak”.

Nem zárkózott el

Draskovics Tibor nem zárkózott el Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnökének javaslatától, miszerint az lenne a célravezető, ha nemzetközi segítséget kérne a rendőrség a romák elleni támadások elkövetőinek felderítéséhez.

A miniszter emlékeztetett: A miniszter emlékeztetett: korábban ő javasolta az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértőinek bevonását. Kitért arra, hogy szerencsére csak korlátozott a hazai tapasztalat az ilyen jellegű bűncselekmények esetében, így nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy alaposan megvizsgálják, kérhető-e más országok nyomozószerveitől segítség.

Ő lesz az első

“Ha van jó javaslat arra, hogy más országok szakértőit keressük meg, én leszek az első, aki a szükséges diplomáciai lépéseket megteszem” – közölte a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik