Belföld

Saját zsebből adnak ösztöndíjat a rektorok

A kormány támogatja a felsőoktatási intézmények minőségorientált és a hatékonyságot javító szerkezetátalakítását. Ehhez többek között az is szükséges, hogy a piac igényein alapuló felvételi keretszámok jöjjenek létre, azaz ne a divat, hanem a valós szükségletek határozzák meg a felvehető hallgatók számát.

Bajnai Gordon miniszterelnök a Parlamentben tárgyalást folytatott a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnökségének tagjaival.

Kiemelt témaként szerepelt a napirenden az augusztus 1-jétől megalakuló Tudománypolitikai Tanács, amelyben az MRK a kutatás-fejlesztés felsőoktatási területét képviseli. A kormány terve szerint a tanács az innovációs politikát és a tudománypolitikát hangolja össze, és képviseli hazánkat a kutatás és fejlesztés területén a nemzetközi színtéren. A tanács feladatai között szerepel többek között a tudományos utánpótlás képzéséről, az egyetemek kutatási együttműködéséről, a doktori iskolák intézményi megújításáról, tudománypolitikai reformokról szóló javaslatok kidolgozása.

Kutatóegyetemeket hoznak létre

A kormány támogatja a felsőoktatási intézmények szerkezetátalakítását, integrációját is. A felsőoktatási hálózat koncentrációjának középpontjában azok az egyetemek állnak majd, amelyek eredményeik alapján a kutatóegyetem minősítés várományosai. Ez a cím várhatóan arra ösztönzi a hazai és külföldi vállalkozásokat, hogy maguk is részt vállaljanak a versenyképes felsőoktatási intézmények fejlesztésében.

Megkezdődött a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) eddigi tevékenységének áttekintése is. A MAB feladatai között a jövőben nagyobb hangsúlyt kapnak a minőségbiztosítási folyamatok. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv révén a felsőoktatás fejlesztésére 2010 végéig csaknem 170 milliárd forint jut. A támogatott projektek az intézmények szolgáltatásfejlesztésén túl kiterjednek a tartalomfejlesztésekre, az oktatók képzésére, és az innovatív, K+F megoldások támogatására is.

A rektorok is befizetnek az Ösztöndíj Alapba

A megbeszélésen a miniszterelnök arra kérte az MRK elnökségét, hogy a kormány tagjaihoz, illetve az állami vállalatok vezetőihez hasonlóan vállaljanak részt a társadalmi szolidaritás területén is. Az MRK elnöksége jelezte, hogy létrehoznak egy Ösztöndíj Alapot, amely a nehéz helyzetben lévő egyetemi hallgatókat segíti meg. Az alapba a rektorok személyesen, de az általuk vezetett szervezetek is befizetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik