Belföld

Eltörölnék a nyelvvizsgáért járó többletpontot

Az egyenlő bánásmód elvének megsértését látja a Magyar Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) abban, hogy középfokú „C” típusú nyelvvizsgához kötik a diploma átvételét. Emellett azt is el szeretnék érni, hogy a nyelvvizsgáért ne, a nyelvi érettségiért viszont járjon többletpont a felvételi során.

Keszei Sándor, a szervezet elnöke szerint az, hogy nyelvvizsgához kötik a diploma átvételét diszkriminatív, hiszen az független a felsőoktatási intézmények által nyújtott szolgáltatásoktól, így az MSZOE kezdeményezi az oktatási tárcánál, hogy az egyetemek, főiskolák adjanak nyelvvizsga-bizonyítványt a megszerzett nyelvi ismertekről.

A nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzésére vonatkozó követelmény a családok anyagi helyzetével áll szoros összefüggésben – állítja Keszei. A sikeres nyelvvizsga és az emelt szintű nyelvi érettségi pontszám elérése ugyanis nagyban függ a családok anyagi helyzetétől, a szülők iskolázottságától és a lakóhelyen található iskolák nyelvoktatásának színvonalától.

Az elnök sérelmezi továbbá a felvételi eljárás során a nyelvi ismerteket igazoló papírért adott többletpontokat is, így azok eltörlését kéri, valamint javasolja, hogy a felsőoktatási intézmények korlátozás nélkül fogadják el az idegen nyelvből tett érettségi vizsga eredményét tartalmazó kétszintű érettségi bizonyítványt.

Emellett a szervezet az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási szakállamtitkárságánál kezdeményezi, hogy a felsőoktatási intézmények biztosítsák a szakterület elsajátításához szükséges nyelvi ismertek elsajátítását, illetve nyelvvizsgával igazolják a megszerzett tudást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik