Belföld

Bajnai elszánt

Bajnai Gordon szerint „a kormány stabil parlamenti többséggel, kitartóan, ha kell, leszegett fejjel, elszántan végigmegy azon az úton, amelyen az elmúlt 75 napon haladt", és amely kivezet a válságból. A miniszterelnök a rendkívüli nyári ülésszak utolsó napján a parlamentben összegezte kormánya eddigi intézkedéseit. Az ellenzék értékelése szerint hazánk feladta gazdasági szuverenitását.

Tesszük a dolgunkat, vezetjük az országot, ehhez köszönjük az eddigi és kérjük a további támogatást – mondta az országgyűlési képviselőknek.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: a hétfői szavazások nagymértékben arról szólnak, Magyarország meg tudja-e mutatni Európának és a világnak, hogy nemcsak a rövid távú válságkezelésben és a kampányszerű intézkedésekben jó, hanem képes hosszú távon is beindítani a válságkezelést.

Hargitai: feladtuk gazdasági szuverenitásunk

A hétfői parlamenti ülésen a kormány meg fogja csonkítani a gyest és a gyedet – mondta a miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalására reagálva Navracsics Tibor.

A Fidesz frakcióvezetője közölte: az ülésszak utolsó ülésnapja megadná a lehetőséget arra, hogy végre kertelés nélkül értékeljék az elmúlt fél évet. Ezért nem érti, hogy kormányfőnek a gyes és gyed „megcsonkítása kapcsán miért fiatal hölgyek munkaerőpiacra segítéséről kell beszélnie”, illetve a 13. havi nyugdíj elvétele kapcsán miért arról értekezik, hogy így jól járnak a nyugdíjasok, mert stabil lesz a nyugdíjuk.

Mint fogalmazott, sokat elmond a kormány helyzetéről, hogy folyamatosan azt számolják, hány napja dolgoznak. Kijelentette, hogy a választók kétharmada ma új választásokat akar, vagyis, “hogy egyszerűen fogalmazzunk, (…) elegük van Önökből”.

Hargitai János (KDNP) frakcióvezető-helyettes azt mondta: húsz évvel ezelőtt egyetlen honfitársunk sem gondolta volna, hogy a miniszterelnök arról beszél majd 2009-ben, hogy Magyarországnak vissza kell szereznie az eljátszott bizalmat. Kijelentette: Magyarország semmiféle bizalmat nem játszott el, mert nem a magyar nép, hanem a kormány tevékenységének eredményeként történt mindez.

Olyan válságkezelési módot kénytelen választani az ország, amelyet senki más nem követ: Magyarországon már jogszabály rendelkezik arról, hogy feladta a gazdasági szuverenitását – mondta Hargitai János.

Mesterházy: az MSZP szembe mert nézni a válsággal

A szocialista párt szembe mert nézni a világgazdasági válsággal, és vannak javaslatai annak kezelésére – mondta Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető a kormányfő beszédére reagálva. Véleménye szerint, aki azt sujkolja, hogy van egy könnyebb út, és nincs szükség a kormány intézkedéseire, az „becsapja az embereket”. A frakcióvezető azt kérte az ellenzéki pártoktól, hogy ismertessék válságkezelő programjukat az Országgyűlésben.

Az SZDSZ részéről jó döntés volt támogatni a válságkezelést, és ebben a helyzetben nincsen indok, sem pedig nem cél kivonulni a kormányzati válságkezelés mögül – mondta a parlamenti vitában Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik