Belföld

Az iskola nem az életre nevel?

Az Egyesült Királyságban a munkanélküliek több mint fele a rossz oktatási intézményeket hibáztatja, amiért nem kapott megfelelő felkészítést a munkába álláshoz – írja a HR Magazine.

A Tiptopjob.com állásközvetítő portál felméréséből az derült ki, hogy 55 százalék szerint középfokú vagy főiskolai szintű tanulmányai nem juttatták közelebb a kívánatosnak tartott munkahelyhez. 40 százalék úgy vélekedik, hogy tanulmányaik alatt nem szerezték meg a munkaerőpiacon való érvényesüléshez szükséges ismereteket – szemlézte a HR Magazine cikkét a Humán Rent Press.

Mike Dauncy, az állásközvetítő igazgatója szerint ez arra mutat rá, hogy a közoktatás még mindig nem hatékony. “A ma látható munkaerőpiacon a brit álláskeresőknek egyre nehezebb a dolga. Úgy tűnik, az iskolarendszer még mindig nem támogatja őket. A kormányzati költések és a nagy ívű programok kevésnek bizonyulnak. A tanulóknak fel kellene készülniük a rájuk váró hatalmas kihívásokra” – fogalmazott a szakember.

Dauncy szerint a szakképzési kurzusok jobb karrierkilátásokat és szakmai célt adhatnak a diákoknak, szemben az olyan általános irodai munkára felkészítő iskoláknál, amelyekre amúgy is hatalmas a túljelentkezés.

A felmérés napokkal az után látott napvilágot, hogy a CIPD és a KPMG közös felméréséből kiderült: az angol cégek csaknem fele egyáltalán nem tervez pályakezdő új munkaerőt alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik