Belföld

Nálunk szülnek a román anyák

Magyarországon szülnek sokan a határ közelében élő romániai anyák közül. Azért döntenek a magyarországi intézmények mellett, mert nemcsak jobban felszereltek, de az egészségügyi személyzet is felkészültebb és kedvesebb, mint Romániában - olvasható a Krónika című kolozsvári napilap keddi számában.

A romániai hivatalos adatok szerint 2008-ban több mint ötszáz Bihar megyei kismama adott életet gyermekének magyarországi kórházakban, de valós számuk vélhetően jóval nagyobb – írta a lap.

Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szenátora felháborítónak tartja a jelenséget. Szerinte azzal van a baj, hogy Nagyváradon nem tudnak olyan minőségű ellátást biztosítani a kismamáknak, hogy ne kelljen a szomszédos ország klinikáit igénybe venniük. A gyengébb minőségű ellátás egyik okát abban látja a szenátor, hogy 2009-re drasztikusan csökkent a Bihar megyei egészségügy állami támogatása.

Klinikára pályázik Nagyvárad

A nagyváradi önkormányzat a tervek szerint hamarosan pályázatot nyújt be a romániai Regionális Operatív Programhoz a városban működő szülészeti és nőgyógyászati klinika korszerűsítésére: a járóbeteg-ellátó felújítása, új berendezések vásárlása, valamint a rendelők akadálymentesítése szerepel benne.

Az egyik szülni készülő kismama a lapnak elmondta, hogy a magánrendeléseket összehasonlítva a magyarországi szülés nem kerül több pénzbe, mintha Romániában hozná világra gyermekét, ráadásul a romániai magánrendelőkben kevésbé korszerű műszereket használnak. Mivel orvosának sok romániai páciense van, Nagyváradon is rendel, így csak a bonyolultabb vizsgálatokhoz kell átlépniük a határt. Számára az is a magyarországi nőgyógyász mellett szóló érv volt, hogy orvosa olyan vizsgálatokat is elvégez, amelyeket Romániában egyáltalán nem szoktak.

A megkérdezett kismama arról is tájékozódott, hogy a magyarországi szülés költségeit milyen mértékben téríti meg a román állam: aki éppen Magyarországon tartózkodik, amikor megkezdődik a szülés, akkor annak költségeit, illetve a háromnapi ott tartózkodást a romániai egészségbiztosítási pénztár kifizeti. Amennyiben komplikációk lépnek fel, azt már saját zsebből kell állni.

Egy másik kismamát az tart vissza a magyarországi szüléstől, hogy az túl sok papírmunkával jár – írja a Krónika.
A határon átnyúló “egészségügyi zarándoklat” évek óta jellemző a magyar-román határ mentén található régióban. A kismamák mellett a betegségeik kezeltetésére is sokan utaznak át Magyarországra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik