Belföld

Izraelbe érkezett Bajnai Gordon

Izraelbe érkezett másfél napos hivatalos látogatásra Bajnai Gordon miniszterelnök annak apropóján, hogy a két ország húsz éve vette fel újra egymással a diplomáciai kapcsolatokat.

A magyar kormányfő kedd hajnalban érkezett Jeruzsálembe, ahol Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel munkareggelin vesz részt. Ezután Simon Peresz államfővel egyeztet.

Még délelőtt ellátogat a Jad Vasem holokausztmúzeumba, ahol megtekinti a kiállítást, majd koszorút helyez el az Emlékek Csarnokában arra a jelképes sírra, amely a második világháború hatmillió zsidó áldozatának állít emléket. A magyar miniszterelnök ezt követően fát ültet a Jeruzsálem erdőben. Bajnai Gordon délután megbeszélést folytat az izraeli parlament, a kneszet elnökével, Reuven Rivlinnel.

Történelmi kötelék

A keddi program része az is, hogy a magyar kormányfő találkozik az ellenzéki Kadima párt vezetőjével, Cipi Livni, volt külügyminiszterrel is. Este a Jeruzsálem Színházban koncert lesz a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok 20. évfordulója alkalmából.

Bajnai Gordon szerdán a ciszjordániai Rámalláhba látogat. Félnapos programján megbeszélést folytat a Palesztin Nemzeti Hatóság vezetőivel, Szalám Fajjád miniszterelnökkel és Rijád al-Malki külügyminiszterrel.

Benjamin Netanjahu és Bajnai Gordon (fotó: MTI/EPA)

Benjamin Netanjahu és Bajnai Gordon (fotó: MTI/EPA)

Banai Károly, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára úgy fogalmazott: fontos szempont, hogy Magyarország és Izrael közt a térség más országainál szorosabb, történelmi kötelék van. Izraelben nagyjából kétszázezer ember vallja magát magyar származásúnak, Közép-Európában pedig nálunk él a legnagyobb zsidó közösség – tette hozzá. A magyar miniszterelnök utazásának célja – az évforduló megünneplésén túl – elsősorban a kétoldalú kapcsolatok erősítése. Ide sorolta a gazdasági, a tudományos, a mezőgazdasági, és a kutatás-fejlesztési területeket.

Téma lesz a Jobbik is

Példaként említette, hogy Izrael rendelkezik mindazokkal a 21. századi magas színvonalú technikákkal és technológiákkal – különösen az informatika, a nano- és géntechnológia területén – amelyek fontos elemei lehetnek a magyar innovációs strukturális változásoknak. A szakállamtitkár jelezte: cél az is, hogy ösztönözzék a magyarországi izraeli befektetéseket is.

Banai Károly a megbeszélések lehetséges témái közt említette a Magyarország 2011-es uniós elnökségének idejére tervezett EU-Izrael csúcstalálkozót. Mint mondta, várhatóan szintén téma lesz a Jobbik európai parlamenti választási eredménye, és a magyar kormány ezzel kapcsolatos álláspontja.

Kitért arra is: Magyarország érdekelt az izraeli-palesztin konfliktus békés és igazságos rendezésében, amelynek elengedhetetlen eleme Izrael biztonságának garantálása illetve a független, szuverén és életképes palesztin állam megteremtése. Bajnai Gordon miniszterelnök kedden hajnalban érkezett másfél napos hivatalos látogatásra Izraelbe és Palesztinába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik