Belföld

Vallott Zuschlag halott “könyvelőjének” felesége

A nyomozati eljárásban Zuschlag János a 2004-ben elhunyt Kisbaranyi László vállalkozóra akarta terelni a gyanút, mint aki az egyesületek könyvelését végezte; a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per csütörtöki tárgyalási napján az elhunyt özvegye elmondta, hogy férje a könyveléshez nem értett.

Férjének nem volt köze a politikához, ő pedig az ügyről akkor szerzett tudomást, amikor az ügyész házkutatást tartott náluk – vallotta a kecskeméti tárgyaláson a tanúként beidézett özvegy.

A nyomozati szakban tett vallomása szerint megdöbbent, amikor megtudta, milyen terhelő vallomásokat tettek férjére. “A vallomások szerint férjem állt az egész ügy hátterében, ami nem felel meg a valóságnak, mert nem volt számítógépe, a könyveléshez egyáltalán nem értett” – fogalmazott a tanú.

Nem volt üzlete

Az özvegy a tárgyaláson elmondta: az ügyészségi házkutatás előtt megkereste egy férfi – a nyomozati szakban felismerte, hogy Katus Ferenc -, aki különböző dokumentumokat akart tőle kérni egy állítólagos adóbevalláshoz, de ő ezekről nem tudott.

“Azt kérte Katus Ferenc, hogy adjak át valamilyen számlákat, de a kérést nem tudtam teljesíteni, hiszen férjemnek nem volt semmilyen üzlete” – mondta a tanú.

Katus Ferenc harmadrendű vádlott kitartott korábbi vallomása mellett, amely szerint Kisbaranyi László végezte a civilszervezetek könyvelését.

Valljon rá

Lados István másodrendű vádlott korábban elmondta: Zuschlag János adott neki egy fotót az elhunyt Kisbaranyi Lászlóról, és arra kérte, hogy valljon rá.

A hetedrendű vádlott, Kullai Tamás kihallgatásakor is elhangzott Kisbaranyi neve. Zuschlag János azt mondta Kullainak, ha kihallgatják az ügyben, mondja azt: Kisbaranyi László kérte meg az egyesületek vezetésére.

Ujhelyi is benne volt?

Ujhelyi István, 2003-ban a Fibisz elnökeként azt mondta, hogy civil egyesületek pályázatain keresztül lehet a baloldali ifjúsági szervezet finanszírozási gondjait megoldani – vélekedett Balázs Attila, aki 2003-ban lett a Fibisz Tolna megyei elnöke, és többször jelezte a szervezet akkori országos elnökének, Ujhelyi Istvánnak, hogy nincs pénz rendezvények szervezésére.

Ujhelyi István – aki most az MSZP alelnöke – négyszemközt azt mondta neki, hogy civil szervezeteket kell létrehozni, és azok pályázatokon nyert pénzei segítségével kell a Fibisz finanszírozási gondjait megoldani – erősítette meg a nyomozati szakban tett vallomását a tárgyaláson a tanú.

Különösen nagy kár

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik