Belföld

Vadászati tilalom van Simorra

Cáfolta az MSZP frakcióvezető-helyettese az Index arról szóló információit, hogy a szocialisták Simor megbuktatását szerveznék.

Nem tudok olyan szándékról, hogy az MSZP el akarná távolítani Simor Andrást a jegybank éléről – mondta Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese a távirati irodának csütörtökön az Index cikkére reagálva.

Igaz a hír?

A hírportál szerint a szocialisták el akarják távolítani a jegybankelnöki posztról Simor Andrást. A lap úgy véli, ennek egyik jele, hogy szerdán a jegybank vezérkarát a parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága elé citálták.

A cikk szerint – bár a meghallgatás már régen szerepelt a bizottság napirendjén, a téma pedig a monetáris politika volt – az ülésen Simor jobbról is, balról is “éles támadásokat kapott”. A fideszes képviselők az „offshore-ügyet” hozták fel többször, és érzékeltették, hogy a jegybankelnök lemondását tartanák megfelelő megoldásnak; a szocialisták pedig kérdőre vonták a jegybank vezetését több szakmai ügyben is.

Így például sérelmezték, hogy miért ilyen magas a jegybanki alapkamat; nehezményezték, hogy az MNB miért nem bátrabb a kamatcsökkentéssel, miért nem segíti a kormány gazdaságpolitikáját, ha az inflációt nem érzi veszélyesnek; és újra elővették az ellenzék által korábban már többször firtatott kérdést: miért kellett olyan nagyot emelni az alapkamaton tavaly októberben, a forint elleni támadáskor.

Kovács Tibor – aki a költségvetési bizottság szocialista tagja is – szerint teljes félreértése a bizottságban történteknek, ha valaki azt úgy értelmezi, mintha az MSZP-ben megfogalmazódott volna a jegybankelnök eltávolításának igénye.

Kritizált kamatpolitika

A szocialista politikus kiemelte: az MSZP már Simor András egy évvel ezelőtti meghallgatásán is kritikát fogalmazott meg az MNB kamatpolitikájával szemben. “Most is elmondtuk, hogy szerintünk ez a kamatpolitika nem segíti a magyar gazdasági szereplők életét” – tette hozzá.

Kovács Tibor hangsúlyozta, hogy a forintárfolyamnak igenis jelentős hatása van a magyar exportpiacokra, ezt az is mutatja, hogy az exportegyenleg egy évvel ezelőtt 300 millió euró volt, most az egymilliárd eurót közelíti.

“A szerdai bizottsági ülésen szakmai felvetésünkre vártunk szakmai érveket és magyarázatot a monetáris tanács vezetésétől” – közölte a szocialista politikus, hozzátéve, hogy bár nem értettek egyet minden magyarázattal, az nem jelenti azt, hogy bárkiben is megfogalmazódott volna az a szándék, hogy el kell távolítani a nemzeti bank elnökét.

A szerdai bizottsági ülésen Simor András azt mondta: a monetáris lazítás a jelenlegi helyzetben nagyon kockázatos, tovább mélyítheti a recessziót, a monetáris politika mozgástere pedig korlátozott.

Kiemelte: a jegybanki alapkamatot akkor lehet csökkenteni, ha az ország kockázati megítélése stabilizálódik; a magyar gazdaság továbbra is nagyon sebezhető, amin rövid távon nehéz javítani. Az államadósság hosszabb távon is viszonylag magas marad, az állampapírpiac továbbra sem működik kielégítően, és Magyarország kockázati felára a legmagasabb a régióban – tette hozzá a jegybankelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik