Belföld

Ezer euró a Jobbik tarifája?

Nem ad interjút ellenséges bel- vagy külföldi sajtóterméknek a Jobbik vezetése, hacsak az újságíró letétbe nem helyez ezer eurót a párt kincstárnokánál – írta a Neue Zürcher Zeitung. A Jobbik cáfol.

A Népszabadság által átvett cikk szerint a párt nem ad interjút „ellenséges” bel- vagy külföldi sajtóterméknek. Kivételt csak akkor tesznek, ha az újságíró írásban kötelezi magát, hogy magnóra veszi a beszélgetést, és a felvételt a bíróságon adott esetben bizonyítékként használhatják.

Az újságíróknak ezenkívül az interjúk előtt letétbe kell helyezniük ezer eurót a párt kincstárnokánál: ezt visszaadják, ha a cikk hangvétele megfelelő, ellenkező esetben a bírósági eljárás költségeire fordítják.

A svájci lap terjedelmes riportban számol be a magyarországi cigányokat ért támadásokról, a Magyar Gárda megalakulásáról és a Jobbik előretöréséről: a tudósító szerint a lakosság körében uralkodó bizonytalanság közepette az eddig marginális szélsőjobboldali kispárt, a Jobbik immár komoly tényező lett a politikában (a riport még a vasárnapi EP-választások előtt készült).

A Jobbik sajtófőnöke, Novák előd csütörtökön sajtóközleményben tudatta, hogy álláspontjuk szerint valótlan a Neue Zürcher Zeitung híre. “Bár a külföldi médiumok döntő többsége még a magyarországinál is durvább hazugságokat terjeszt a Jobbikról, de a párt nem a most elhíresztelt ezer eurós letéttel kíván gátat szabni a jogszabályok és az újságírói normák megsértésének” – mondta Novák Előd.

Hozzátette: a Jobbik Magyarországért Mozgalom angol nyelvű honlapján elérhető a külföldi újságírók számára már korábban rendszeresített interjúkérő űrlap, melyben sok mindent igyekszik megtudni a párt az újságíróról, de a Jobbik sohasem szabott bármilyen díjat az interjúknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik