Belföld

Új vírus: nem ajánlott a mekkai zarándoklat

A mekkai kis zarándoklatok elhalasztását és a szabadban való imádkozást javasolta a muzulmán hívőknek a dubaji főmufti az új influenza miatt.

Fatvájában, mérvadó vallási állásfoglalásában Abdel-Azíz Haddád sejk azt tanácsolta a hívőknek, hogy „két-három héttel halasszák el az omrákat, a mekkai kis zarándoklatokat, amíg a járványhelyzet nem stabilizálódik” – írta egy dubaji lap, az Emarataljum.

A muzulmánok az omrákat az év bármely időszakában elvégezhetik, csak a háddzs, az éves nagy zarándoklat ideje kötött. Szaúd-Arábiában még egyetlen új influenzás esetet sem jeleztek, és az sivatagi királyságban lévő iszlám szent helyekre, Mekkába és Medinába folyamatosan áramlanak a hívők a világ minden tájáról.

Haddád sejk azt is ajánlotta, hogy a hívők ritkábban álljanak a közös imák alkalmával a mecsetekben, és inkább a mecsetek belső udvarain vagy kertjeiben imádkozzanak. Tanácsát az ottani körülményekhez igazítva megfontolásra érdemesnek tartja a templomokban, a mozik vetítőtermeiben és minden olyan zárt helyen – például az éttermekben -, ahol egy időben sokan tartózkodnak.

Az Egyesült Arab Emírségekben még nem fedeztek fel az új influenzára utaló, gyanús megbetegedést, de a hatóságok óvintézkedések sorozatát vezették be a járvány ellen, amely világszerte már több mint ötven halálos áldozatot szedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik