Belföld

Terjedget a járvány

Az újinfluenzás esetek száma világszerte ezerrel nőtt egy nap alatt hivatalos adatok szerint, a halottak száma alig változik – derül ki az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adataiból.

Az Egyesült Államokban 2254 megerősített újinfluenzás esetet tartanak nyilván, 104 embert vittek kórházba ezzel a megbetegedéssel – közölte szombaton az amerikai járványügyi központ. Az intézmény szerint számos további valószínű esetet is regisztráltak az országban; a megerősített és a valószínű esetek együttes számát csaknem háromezerre tette az atlantai központ.

Egy 53 éves Costa Rica-i férfi meghalt szombaton az új influenza következtében – közölte María Luisa Ávila, az ország egészségügyi minisztere. Ez az első bizonyítottan újinfluenzás megbetegedésből adódó haláleset Közép-Amerikában.

Hárommal nőtt, negyvennyolcra emelkedett a bizonyítottan új influenzából eredő halálesetek száma Mexikóban – közölte szombaton a mexikói egészségügyi minisztérium. A közlés szerint 1578 ember szenved jelenleg ebben a betegségben a latin-amerikai országban, de mindegyikük szervezete jól reagál a kezelésre. Mexikói egészségügyi szakemberek szerint jóval nagyobb lehet az új influenza mexikói halálos áldozatainak tényleges száma, meghaladhatja a 170-et is, de a valódi szám talán sohasem válik ismertté, mert sok új influenzára gyanús esetben eltemették a halottat, mielőtt megvizsgálhatták volna az elhalálozás pontos okát.

Világszerte 3440 embert fertőzött meg az új influenza, és negyvennyolccal végzett – jelentette szombaton az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az európai “listavezető” továbbra is Spanyolország 88 újinfluenzás megbetegedéssel, majd Nagy-Britannia következik harmincnéggyel. Az Észak-Amerikán és Európán kívüli térségben Új-Zéland áll az első helyen öt megbetegedéssel, Dél-Koreában és Japánban három bizonyított eset fordult elő a WHO szerint. Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ausztráliában is felbukkant a betegség, de csak egy-két esetben. Összesen 29 országot érintett eddig ez a ragály a WHO kimutatása szerint. A pénteken kiadott hasonló WHO-statisztika globális adata még 2384 bizonyított esetről szólt, a növekedés tehát meghaladja az ezret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik