Belföld

Év végén nevezik meg az MSZP-s kormányfőjelöltet

Év vége felé dönt az MSZP arról, ki lesz a kormányfőjelöltje a tavaszi országgyűlési választáson - mondta Mesterházy Attila. A frakcióvezető szerint a szocialista képviselők hangulata „érthetően nem rózsás, de felelősen viselkednek".

Azért kell az alelnök szerint csak a legutolsó pillanatban megnevezni a miniszterelnök-jelöltet, mert addigra, a jövő évi költségvetés elfogadásával lezárul az az időszak, amely a válságkezelés szempontjából meghatározó. Az MTI-nek adott interjúban Mesterházy hozzátette: az a fontos, hogy ne zavarja meg a válságkezelő program végrehajtását a miniszterelnökelnök-jelölt kiválasztásának folyamata.

Az európai parlamenti választások kilátásairól nem mondott konkrét számot, csupán annyit: mindent megtesznek azért, hogy – adott körülmények között – a lehető legjobb eredményt érjék el. Mesterházy Attila hozzáfűzte: most egy, a várakozásaiknál gyengébb szereplés sem szabad, hogy átrendeződést okozzon a párton belül, hiszen az, a vállalt programjuk időveszteség nélküli végigvitelét is megnehezítheti. Ez pedig nem szolgálja a nemzet érdekét – mondta.

“Nem lehet kéthavonta tisztújítást tartani, hiszen ha egy párt állandóan csak saját magával foglalkozik, akkor el fogja veszíteni vonzóképességét” – hangsúlyozta.

Mesterházy Attila szerint az MSZP több dolgot tehet azért, hogy kitörjön jelenlegi népszerűtlen helyzetéből: a pártnak végre kell hajtania a kormány által meghirdetett programot; az MSZP-nek csapatban, szorosan összezárva kell dolgoznia; meg kell fogalmazni, mit gondol a magyar baloldal, a válság utáni világról, hogy jövőkép-alternatívát tudjon adni Magyarországnak.

A válságkezelő intézkedésekről szólva Mesterházy Attila azt mondta: a válságkezelés szükséges, de nem elégséges feltétele a kiadáscsökkentés, de emellett minden erejükkel a munkahelymegőrzésre, a foglalkoztatás-bővítésére, a gazdaság dinamizálására, továbbá a válság negatív társadalmi hatásainak mérséklésére kell koncentrálniuk.

Az MSZP-frakció a jövő héten dönt arról, hogy milyen javaslatot nyújt be a parlamentnek a képviselők költségtérítésének új szabályozására – közölte Mesterházy Attila. Kiemelte: olyan, kétharmados többséget igénylő indítványt szeretnének készíteni, amelyik kiválthatja az ügyben kezdeményezett népszavazást. A célunk, hogy a képviselőkre ugyanolyan szabályok vonatkozzanak, mint bármely más állampolgárra – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik